Ve Sladovně rozezníte netradiční nástroje, třeba orloj snivců nebo citeru krajiny Písecka

29. květen 2016

Snivci, mágové a motýli. To je název nové interaktivní výstavy v písecké galerii Sladovna. Jde o expozici plnou netradičních a ručně vyrobených hudebních nástrojů. Většina z nich pracuje se zvukem, ve dvou případech i se světlem.

Podle autora projektu Petra Nikla nejde o klasickou výstavu, ale o hravé orchestřiště zvuků a barev. Lidé uvidí a sami rozezní orloj snivců, citeru krajiny Písecka, kolobrnk nebo zvonkohru. Hraní na ně nevyžaduje hudební sluch ani znalost not, jen fantazii a chuť objevovat nepoznané zvuky.

Orloj snivců tvoří kovové a dřevěné tyče rozeznívané paličkami, hned při vstupu do galerie zaměstná návštěvníky velká hrací skříň podobná zvětšenině citery. Struny, které ji rozeznívají, zvou do vzdálených i blízkých míst krajiny Písecka.

Model krajiny, který se skrývá v hudebním nástroji, popisuje Martin Janíček: „Písek samotný je uprostřed jako hlava kytary a vysoké vrcholy krajiny okolo jsou propojené s městem. Vznikl z toho takový velký hudební nástroj, určený na brnkání, drnkání prsty. Dá se na něj ale hrát i paličkami a smyčcem.“

O poznání klidněji a tišeji je v druhé místnosti, která dává prostor pro svobodné snění, nenápadná kouzla a příjemnou meditaci. Vizuální instalace je dílem Miroslava Šislera. „Tady jde malinko o takový svět možná veliké manty, která plave někde v moři, motýla, který si vypráví svůj příběh přes barvy a odrazy zrcadel. V podstatě je to taková interaktivní kreativita,“ komentuje.

Stínovou krajinu, která čeká na dotyk a spoluúčast dětí, vystavuje Petr Nikl. „V místnosti, kde se odvíjejí vizuální a optické hry se světlem, mám své práce já a Miroslav Šisler. Já jsem využil jeho objektu,“ popisuje.

Keramická umyvadla tu kontrastují s přírodními materiály, které autor nalezl v okolí Sladovny a nainstaloval je pomocí plastelíny. „To mě napadlo asi před čtrnácti dny, kdy jsem si to zkusil na jiné výstavě ve Zlíně,“ dodává.

Petr Nikl ve Sladovně nevystavuje poprvé. V roce 2013 tu ve třech patrech předvedl interaktivní výstavu s názvem Play, čímž volně pokračoval v úspěšném projektu Orbis Pictus.

Výstava Snivci, mágové a motýli v písecké galerii Sladovna je plná netradičních a ručně vyrobených hudebních nástrojů
autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio