Ve sněmovně bude 13 jihočeských poslanců z osmi stran

22. říjen 2017

Jihočeši poslali do nové poslanecké sněmovny zástupce osmi politických stran. Voliči, kterých v kraji přišlo k urnám téměř 62 procent, dali své hlasy tradičním stranám i nováčkům. Stejně jako v celé republice, i na jihu Čech vyhrálo hnutí ANO.

Hnutí ANO získalo v Jihočeském kraji pět mandátů. „Za jižní Čechy se tam dostali opravdu lidé různých oborů, kteří rozumí těm daným věcem, ať je to doprava, zemědělství, zdravotnictví, energetika nebo sociální oblast. Já jsem moc pyšná na všechny naše mandáty,“ řekla jednička na kandidátce hnutí Radka Maxová.


Poslanci zvolení v jižních Čechách:
Radka Maxová (ANO)
Roman Kubíček (ANO)
Adam Vojtěch (ANO)
Karel Tureček (ANO)
Jan Kubík (ANO)
Jan Zahradník (ODS)
Jan Bauer (ODS)
Lukáš Kolářík (Piráti)
Miloslav Rozner (SPD)
Vojtěch Filip (KSČM)
Ondřej Veselý (ČSSD)
Jan Bartošek (KDU-ČSL)
František Vácha (TOP 09)

Druhé místo v Jihočeském kraji obsadila ODS v čele s Janem Zahradníkem. Voliči podle něj ocenili zákon o ochraně přírody v Šumavském národním parku, na jehož schválení se ODS podílela. „Vím, že jsme měli výraznou podporu ze Šumavy. Mám ale obavu z toho, že ať ta koalice bude postavená s Okamurou, nebo se socialisty, pro Šumavu to žádná změna nebude,“ reagoval.

Právě na zjednodušení života pro obyvatele Šumavy se chce zaměřit jediný jihočeský poslanec za ČSSD Ondřej Veselý. „Rozhodně budu podporovat dostavbu dálnice D3 a D4 na jihu Čech. Pokud jde o Šumavu, tak dle mého názoru bychom jednoznačně měli směřovat ke zkvalitnění života obyvatel,“ zmínil.

Výsledky sněmovních voleb 2017 v Jihočeském kraji

Více než deset procent hlasů získali na jihu Čech Piráti. „Mluvil jsem s lidmi, jezdil jsem po okresech s naším autobusem i bez něj, diskutovali jsme o problémech, které lidi trápí, a sbíral jsem zpětnou vazbu z regionu,“ zhodnotil lídr pirátské kandidátky Lukáš Kolářík.

Do poslanecké sněmovny se vrací Jan Bauer za ODS. Úplnými nováčky budou Adam Vojtěch a Jan Kubík z hnutí ANO i Miloslav Rozner z SPD. „Kdybych měl například funkci starosty nebo místostarosty v nějaké obci určitě bych funkce nespojoval, abych neseděl na dvou židlích. Toto mě ale nebrání časově v tom, abych na plný úvazek vykonával funkci poslance České republiky a zároveň se věnoval hudebním kapelám, které zastupuji,“ řekl.

Po jednom poslaneckém křesle získali v Jihočeském kraji i komunisté, lidovci a TOP 09. Starostové a nezávislí v jižních Čechách na mandát nedosáhli.

autor: hoch
Spustit audio