Ve Strakonicích vedou spor o měšťanský pivovar. Opozice kritizuje řízení firmy

3. říjen 2017

Řízení měšťanského pivovaru ve Strakonicích čelí kritice tamní opozice vedené zastupiteli za Jihočechy 2012. Hnutí Strakonická Veřejnost, které vládne na radnici a má své zástupce i v představenstvu pivovaru, považuje námitky za politické hrátky.

Spory se týkají například desetimilionového úvěru. „Loňský výsledek pivovaru byl v zisku. Vzali si investiční úvěr, který se nepoužil na provoz, jak to prezentují někteří zastupitelé, ale čtyři miliony má stát nová prodejna a zbytek jde do technologie,“ popisuje hospodaření místostarosta za hnutí Strakonická Veřejnost Milan Jungvirt.

Vykazovat zisk může být hrou čísel, jiné ekonomické ukazatele jsou podle zastupitele za Jihočechy 2012 Pavla Vondryse alarmující nejen v pivovaru, ale také v teplárně. „Jedna i druhá společnost bohužel ekonomicky ztrácí čím dál víc. Směřují, troufám si říct, k platební neschopnosti,“ zdůrazňuje.

Když debaty o tom, jestli je desetimilionový úvěr investiční, nebo provozní necháme odborníkům, zásadní je, že pivovar nemá dostatek vlastních zdrojů. „V minulosti pivovar měl dostatek svých finančních prostředků. Přestože oficiálně nevykazoval zisk, měl dost na to, aby opravoval a investoval. V současné době si vzali deset milionů úvěr, protože nemají z vlastních zdrojů,“ namítá Pavel Vondrys.

Zpochybňování považuje místostarosta Milan Jungvirt za politické hrátky. Informace o klesajícím výstavu odvrací argumentací o lepší kvalitě piva. „Nastala výrazná změna. Pivo se přestalo vracet do pivovaru, nekazí se,“ říká.

Management měšťanského pivovaru podle něj není třeba doplňovat. „Funguje tak, že ty úlohy tam mají rozdělené, mají nového obchodního ředitele, pivovar prostě pracuje. Je tam sládek, obchodní ředitel a představenstvo, které pravidelně ty úkoly řeší. Podle mě to nastavení takhle vyhovuje,“ uvádí.

Rozpory mezi hnutím Strakonická Veřejnost a opozicí existují kromě pivovaru také v teplárně a ve Strakonické televizi.

autor: Václav Malina
Spustit audio