Ve Vimperku řeší, jak lépe nasvítit zámek, který je dominantou města

27. září 2017

Zámek ve Vimperku by mohl být v noci pořádně vidět. S nasvícením památky počítá Národní památkový ústav po dokončení rekonstrukce. Vimperská radnice ale vymýšlí, jak dominantu města lépe zviditelnit mnohem dřív.

„To osvětlení zámku není dobré. Když člověk jede v noci od Budějovic nebo z jakéhokoliv vršku, tak tady nemáme dominantu osvětlenou tak, jak by měla být,“ říká starosta města Pavel Dvořák.

O možnosti nasvícení vimperského zámku mluvili v březnu zástupci Národního památkového ústavu, například Petr Pavelec. „On bude lákat především tím, co je uvnitř, tedy prohlídkové trasy, muzeum, opravený a uspořádaný zámek. Aby byl vidět i zdálky, aby byl pěkně nasvětlený, k tomu nám zbývá ještě podniknout několik jednání. Já předpokládám, že až skončíme projekt revitalizace v roce 2020, tak bude zámek i nasvětlený,“ uvedl.

Starosta Vimperka Pavel Dvořák ale věří, že to bude dřív. „Firma, která byla oslovena, dodá nějaký projekt a budeme to řešit. Až bude na stole nějaké číslo a tak dále, budeme jednat dál s panem kastelánem. Se šéfem jihočeských památek jsme domluvení, že se k tomu takhle vrátíme, jsou tam možné třeba mimořádné granty,“ dodal.

Dominanta města si podle starosty zaslouží záři reflektorů, i když ještě nebude opravená.

autor: Václav Malina
Spustit audio