Ve Vimperku se koupali otužilci, poprvé byl mezi nimi i čerstvý sedmdesátník

27. prosinec 2017

Skvělá, ale i ježatá a hrozně studená. Taková byla podle otužilců voda ve sportovním areálu Vodník ve Vimperku. Tradičnímu štěpánskému koupání tu přihlížely dvě stovky lidí.

Teplota vody dosahovala pouhých 0,9 stupňů Celsia, teplota vzduchu dva stupně Celsia nad nulou. Reakce otužilců byly rozporuplné, nadšení ale nechybělo nikomu.

„Máme to za sebou, je to krásný, nejlepší, úžasný,“ pochvalovala si Barbora Samková, které přišel její syn hned po vynoření dát pusu. „Ta samozřejmě zahřála, je mi jak při třiceti stupních v létě,“ dodala.

Osmatřicetiletá Eva křičela: „To je šílený!“ Doplavala ale nakonec a zpátky. „Nijak se na to nepřipravuji, vždycky tam jenom takhle 26. prosince vlezu a tím to končí,“ prozradila.

Nejstarším účastníkem byl Břetislav Král z Vimperka. Ze svých 70 letech se v ledové vodě koupal poprvé. „Letos mi bylo sedmdesát, tak jsem to chtěl nějak bláznivě zakončit. Bylo to vynikající, spousta lidí, známých okolo,“ komentoval.

Hned dvakrát vlezl do vody šestapadesátiletý Aleš. „Já musel znovu, protože žena říkala, že to napoprvé neviděla, a to mě mrzelo,“ vysvětlil.

Ve Vodníku se letos na Štěpána vykoupalo celkem 23 otužilců, z toho pět žen. Všichni do jednoho slíbili, že pokud jim to zdraví a čas dovolí, sejdou se tady zase příští rok.

Tradiční štěpánské koupání v areálu Vodník ve Vimperku
Tradiční štěpánské koupání v areálu Vodník ve Vimperku
Tradiční štěpánské koupání v areálu Vodník ve Vimperku
Spustit audio