Ve Vimperku zkrachoval další tradiční podnik. Končí výroba ve Vimperské masně

24. leden 2017

Vimperská masna, která fungovala od roku 1963, ukončila výrobu. Město tak přišlo po Šumavanu a Jitoně o další tradiční podnik. Masna dříve mívala více než 250 zaměstnanců. Poslední dvě desítky z nich jsou teď bez práce.

Podle analytika Vladimíra Brablece z krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích mají tito lidé šanci najít nové uplatnění. „Podle struktury těchto zaměstnanců teď Úřad práce vyvíjí aktivní činnost ve vztahu k zaměstnavatelům i z okolních okresů. Oslovujeme zaměstnavatele, kteří mají požadavky na profese, jako jsou řezníci, řidiči, případně skladníci a další. Myslím, že tito lidé mají šanci najít uplatnění na trhu práce,“ potvrdil.

Další možností pro propuštěné je rekvalifikace na jinou profesi. „Máme možnosti poskytnout těmto lidem úhradu rekvalifikačních kurzů, případně i podporu při rekvalifikaci,“ uvedl Vladimír Brablec.

Zavření masny překvapilo vedení města, včetně starostky Jaroslavy Martanové. „Já jsem jen dostala před časem zprávu, že masna přestala porážet, ale že výroba pořád pokračuje. Naopak jsem viděla reklamní upoutávky na rozšiřování výroby, ale teď jsme dostali informaci o tom, že masna zavírá,“ řekla.

Důvody vysvětluje generální ředitel Vimperské masny Jaromír Kloud: „Vimperské masně se nepodařilo splnit podnikatelský záměr, který měla během loňského roku. Chtěli jsme se dostat do ziskových čísel, hlavně díky objemu produkce, a to se nepodařilo, proto po nějakých marných pokusech jsme se rozhodli pozastavit výrobu.“

Problém byl tedy s výší obratu. „Hledáme investora nebo kupce, prostě těch řešení může být několik, zatím jsme žádné nevyloučili a tady se nic ze zařízení neztratilo, všechno tu je, je tu ostraha,“ dodává Jaromír Kloud. Fabrika je podle něj zakonzervovaná a připravená znovu zahájit výrobu.

autor: Václav Malina
Spustit audio