Vědci mají vlastní včely. Pomohou jim například s léčbou nebezpečné nemoci

12. červen 2016

Jihočeští vědci si pořídili vlastní včelstvo. Chtějí zjistit, co včelám nejvíc chutná a prospívá. Jedni z nejpilnějších živočichů ve zvířecí říši jim na oplátku třeba pomohou najít lék proti borelióze.

„Včelstva na naší včelnici se dají využít při léčbě boreliózy. Využili bychom jed produkovaný těmi včelami,“ potvrzuje Václav Krištůfek, mikrobiolog Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Výzkum Biologického centra se bude zabývat také zdravím včel. „V současné době včely trpí velkým stresem. Nazývá se to koktejlový efekt a patří do toho například aplikace pesticidů, bakteriální choroby, viry, nedostatek kvalitního pylu,“ dodává Václav Krištůfek.

Včely by podle něj rozhodně neměly v dendrologické zahradě trpět nedostatkem kvalitní potravy. „Je tady před 900 rostlin, v sousední zahradě Zemědělské fakulty jsme také vysadili včelařsky významné rostliny, takový velký biopás. Včely mají velkou pastvu během jara a začátkem léta, ale potom od půlky července je krajina bez květu. V té době se včely ovšem připravují na přezimování a potřebují nutně kvalitní nektar. A k tomu by právě ty biopásy měly sloužit,“ vysvětluje.

Genetičku Radmilu Čapkovou Frydrychovou z Biologického centra Akademie věd včely také zajímají. „U včel sledujeme koncové struktury na molekule DNA. Jejich poškození kupříkladu vlivem znečištěného životního prostředí může vést ke zrychlenému stárnutí včel a k těm obrovským úbytkům včelích populací, které sledujeme v posledních letech,“ říká.

Včely budou sledovat nejen vědci, ale také studenti. Mezi nimi Justýna Valchářová z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. „Jsem ráda, že během přípravy své doktorandské práce mohu se včelami pracovat a že máme k dispozici tato včelstva přímo na pracovišti,“ komentuje.

Vědci se o výsledky výzkumu podělí s jihočeskými včelaři. Včelstvo může vidět i veřejnost, Biologické centrum zorganizuje několik setkání, kde lidem vysvětlí, jak se včelaří a kde mohou ochutnat i včelí produkty.

Spustit audio