Vědci zkoumají, jak ovzduší a strava ovlivní těhotenství a vývoj novorozence

2. květen 2015

Na rozsáhlém výzkumu se podílí českobudějovická nemocnice a Jihočeská univerzita. Projekt sleduje vliv ovzduší a stravy na vývoj těhotenství a novorozenců. Může pak pomoci snížit nemocnost u dětí a později i dospělých pacientů.

Data sbírají odborníci v nemocnici v Českých Budějovicích a v nemocnici v Karviné. „V poslední době byla zavedena řada nových metod v molekulární genetice. Můžeme analyzovat 25 tisíc genů. Chceme zjistit, jestli změny v některých těch genech ovlivňují nemocnost dětí,“ vysvětlil Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky.

„Výzkum do jisté míry ovlivňuje běžný provoz porodnice, ale setkali jsme se s velkou vstřícností maminek i personálu,“ popsal zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení českobudějovické nemocnice Miloš Velemínský.

Podle jeho názoru existují dvě skupiny nastávajících matek. Jednu tvoří ženy, které se samy o své těhotenství hodně zajímají a chtějí vědět, co by měly dělat, jak se stravovat a podobně. Druhá skupina to tolik neřeší.

Laboratorními analýzami se při výzkumu zabývá Pavel Rössner z Ústavu experimentální medicíny „Když je organismus vystaven negativnímu vlivu, tak to, co přijde zvnějšku, se nějak odrazí uvnitř organismu. My jsme schopni zjistit tyto změny, k nimž dochází vlivem prostředí. Ukázalo se, že v krvi novorozenců v Karviné je vyšší poškození DNA než v krvi novorozenců z Českých Budějovic,“ uvedl.

Děti z Karviné jsou proto již při narození znevýhodněny, s největší pravděpodobností právě vlivem znečištěného ovzduší. Důsledkem je pak zvýšená nemocnost v dětském věku a vyšší výskyt civilizačních onemocnění v dospělosti.

autor: pfr
Spustit audio