Vědec Paul Nurse jezdí do Čech přes třicet let. Díky pivu

18. duben 2015

Držitel Nobelovy ceny a světový odborník na problematiku buněčného dělení Paul Nurse navštívil před nedávnem jižní Čechy. Přednášel zde studentům univerzity o svém výzkumu rakoviny. Do Čech ale jezdí mnohem častěji, a to nejen kvůli vědě.

„Je to samozřejmě pivo. Vynikající pivo, skvělí lidé, a protože je tu tak velký zájem o pivo, byl tu vždycky i seriózní zájem o kvasnice, kvasinky. Tímto výzkumem se v šedesátých letech zabývala Eva Streblová. Asi to byla ona, kdo mě inspiroval sem přijet. Jsou to dva důvody. Překrásná země a velký zájem o kvasinky, kterým se věnuju celý život,“ řekl Paul Nurse.

Paul Nurse (vlevo) s rektorem Jihočeské univerzity Liborem Grubhofferem

Právě na kvasinkách zkoumá kontrolu buněčného cyklu - buněčného dělení. „Každá živá věc roste a reprodukuje se skrze buněčné dělení. Je to důležité u nemocí, například u rakoviny, kde se buněčné dělení vymkne kontrole. Porozumět tomu, jak tento proces kontrolovat, tím se zabývám mnoho let,“ doplnil.

Přednášku Paula Nurse na Jihočeské univerzitě se zájmem poslouchal i rektor Libor Grubhoffer. „Pro nás to má nesmírný význam a je to velkým povzbuzením. Už z atmosféry v posluchárně bylo zřejmé, že Paul Nurse je sympatický člověk a diskuzím otevřený vědec,“ uvedl.

Do České republiky se Paul Nurse vrátí za pár měsíců. Spolupracuje také s brněnskou univerzitou, která nese jméno zakladatele genetiky Georga Mendela.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio