Velká horka komplikují i život na letním táboře. Vedoucí musí program přizpůsobit počasí

22. červenec 2015

Kvůli tropickým teplotám doporučují odborníci omezit fyzickou aktivitu. Denní plány proto musí měnit i vedoucí dětských letních táborů. Na jeden z nich, na Tokáništi u Rapšachu na Českovelenicku, se ve středu vypravila reportérka Mária Pfeiferová.

„Na táboře je přes sto dětí ve věku od sedmi do čtrnácti let. Hlavní program soustřeďují vedoucí na ráno a dopoledne, kdy jsou teploty ještě snesitelné. Děti plní oddílové úkoly, sportují, některé jsou v lese,“ popsala dopoledne ve vysílání Českého rozhlasu.

Nejmenší děti se budou už dopoledne koupat. K pískovnám, které jsou vzdálené maximálně pět kilometrů, pak pojedou během dne na kole téměř všichni.

Výhodou tábora na Tokáništi je jeho poloha na okraji lesa, takže se před sluncem mohou děti ukrýt ve stínu stromů. Horku přizpůsobují vedoucí i jídelníček, místo plánovaných smažených chlebů obalených vajíčkem budou k večeři nudle s mákem. "Samozřejmostí je dostatek pití - děti mají k dispozici čaj nebo šťávu. Několik dětí už mělo z horka zdravotní komplikace - bolesti hlavy, břicha a zvracení. Kromě horka tady děti ještě trápí přemnožené vosy a ovádi," doplňuje Mária Pfeiferová.

autoři: pfr , Andrea Poláková
Spustit audio