Věž zámku v Českém Rudolci bude sloužit jako rozhledna

29. červenec 2015

Už pátou sezonu je pro návštěvníky otevřený zámek v Českém Rudolci. S Malou Hlubokou, jak se bývalé vodní tvrzi také přezdívá, to přitom dlouhá léta nevypadalo dobře. V roce 1948 byl objekt znárodněný a od té doby chátral.

Noví majitelé ale novogotickému zámku vdechli život. „Letos jsme dělali záchranné práce, ale především jsme se pustili do opravy celé zámecké věže. Chceme na podzim sundat lešení a mít věž takovou, jaká byla před 130 lety. Nahoře pak bude plošina, která má sloužit jako rozhledna,“ říká správce Tomáš Procházka.

Na zámku proto také částečně obnoví původní kamenné schodiště a k němu dostaví schodiště nové, aby se lidé do věže dostali.

K tomu se chystají úpravy střechy. „Nyní je snížená a provizorní. Určitě ji chceme dostat do původního stavu. Připravili jsme postup se statikem a víme, že musíme také stabilizovat patra pod střechou,“ doplňuje Tomáš Procházka.

Na záchranu zámku se majitelům podařilo získat již 900 tisíc korun z grantů, kromě toho mají vlastní zdroje a sponzora. Za poslední dva roky do objektu v Českém Rudolci investovali 1,5 milionů korun.

U zámku se nachází informační středisko, kde si lidé mohou koupit suvenýry a také zde najdou průvodce. Bez něj není možné do zámku jít. „Lidé jsou někdy nedůvěřiví, ale vždy od nás odchází spokojeni,“ dodává Tomáš Procházka. Objekt je otevřený od úterý do neděle.

Infocentrum v Českém Rudolci
autor: hoch
Spustit audio