Víc spojů na sídliště a změny před nádražím - to jsou novinky budějovické MHD

28. srpen 2016

Autobusy a trolejbusy v Českých Budějovicích začínají jezdit podle nových jízdních řádů. Znamená to posílení páteřních linek na velká sídliště nebo více spojů do obce Srubec. Velkou novinkou je i posun zastávek přímo před hlavní vchod hlavního nádraží.

Změna jízdního řádu autobusů a trolejbusů v Českých Budějovicích má podle mluvčího Dopravního podniku Romana Lavičky hned tři důvody. „Jedním je rekonstrukce křižovatky před nádražím a obchodním centrem Mercury, druhým požadavky okolních obcí i našich cestujících na úpravu některých spojů a také jsme zohlednili průzkum, který ukázal, že některé spoje jsou vytíženy více a některé méně,“ uvedl.

Rekonstrukce křižovatky u nádraží teď umožňuje autobusům zajíždět ze Žižkovy ulice přímo před nádraží. Posunuly se i zastávky. „To je pro některé obyvatele zásadní změna, protože byli zvyklí nastupovat u železniční polikliniky, ale teď jsou zastávky přímo před hlavním nádražím,“ upozornil Roman Lavička.

S novými jízdními řády naroste počet spojů například na sídliště Máj a Vltava. „Myslím si, že obyvatele Budějovic potěší nejvíce, že budou posíleny spoje číslo 3 a 9, což jsou páteřní linky, které obsluhují velká sídliště. Určitě potěšíme i obyvatele obce Srubec, protože linka číslo 13 byla na požadavek tamní radnice také posílena,“ dodal.

Změna nastává i na trase linky číslo 14 blízko areálu Vysoké školy technické a ekonomické.

S ohledem na příjezdy ranních vlaků musí cestující počítat také s posunem ranního rozjezdu autobusů od nádraží. Pojedou o pět minut dříve. Místo ve 4.55 to bude už ve 4.50 hodin.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio