Více než stovka lidí diskutovala o tom, co jim chybí v Prachaticích

18. únor 2017

Nová knihovna nebo obnova Štěpánčina parku stále patří mezi podněty, které lidé v Prachaticích řadí k nejpodstatnějším. Ve čtvrtek večer o nich po roce znovu diskutovali na Fóru zdravého města. Do Národního domu v centru Prachatic jich přišlo více než sto, od studentů po důchodce.

Nechyběla například Růžena Vinciková. „Zajímá mě, jakým způsobem se posunulo to, co se tady řešilo loni. Chtěla bych také mluvit o travnatém prostoru naproti základní škole ve Vodňanské ulici, představuji si ho jako takovou klidovou zónu, místo pro děti nebo návštěvníky, kteří si chtějí někde posedět,“ řekla.

Na veřejné fórum přišli i muži, kteří bývali ve vedení města, tedy dřívější starosta Miroslav Bojanovský a místostarosta Václav Rosa. „Já vidím dva hlavní podněty, a to je knihovna a potom to, aby se někdy dodělal obchvat Prachatic,“ uvedl Miroslav Bojanovský. „Já bych vylepšil komunikace a propojení nové bytové zóny nad kasárnami,“ doplnil Václav Rosa.

Po dvou hodinách debaty se, možná trochu překvapivě, ukázalo, že obyvatele úplně nejvíc trápí problém nedostatku zubních lékařů. „Bohužel město nemá žádné páky, aby sem dostatečný počet zubních lékařů získalo,“ reagoval místostarosta Jan Klimeš.

Naopak brzy se vyřeší několikrát zmiňovaná otázka městské knihovny. „Jsme ve stádiu historicko-stavebního posouzení Národního domu. Zhruba v polovině roku budeme vědět, zda je tato budova vhodná k přestavbě na knihovnu,“ uvedl místostarosta.

Organizátoři fóra sestaví z podnětů žebříček. Lidé se k němu mohou vyjádřit od pondělí na webu města.

autor: Václav Malina
Spustit audio