Vítězkou jihočeské Ceny Ď je Daniela Davidová z Vodňan

5. duben 2018

Veřejné poděkování lidem, kteří dělají něco navíc pro své okolí, lidem, kteří pomáhají tam, kde je zrovna potřeba. To je hlavní smysl Ceny Ď. Letošní vítězkou jihočeského kola této soutěže se stala ředitelka vodňanského domu pro seniory Daniela Davidová.

Daniela Davidová ocenění získala za projekt společných setkávání dětí z místních mateřských a základních škol a seniorů.

Setkání se konají pravidelně jednou za měsíc a podle ředitele soutěže Cena Ď Richarda Langera jsou na ně velmi pozitivní ohlasy nejen od seniorů, ale i dětí a jejich rodin. Projekt přispívá k rozvoji vzájemné tolerance, porozumění, pochopení, ochotě pomoci.

Letošní vítězka má prý navíc velký smysl pro fair play. Jak sama potvrdila, je totiž i aktivní sportovkyní, členkou národní reprezentace v lední metané. „Na svých sportovních pomůckách mám napsáno DD jako Daniela Davidová a moji kolegové si ze mě vždycky dělají srandu, že to je Domov důchodů. Druhý kolega říká, že to je Dobro dávat, a další kolega, že Dobro dostávat. Tak možná, že vyznívá to, co v nás všech je,“ řekla.

Při pravidelných setkáních dětí a seniorů všechny obohacují společně prožité chvíle. „Já jsem chtěla, aby v domově pro seniory nebyly děti jenom tak pasivně, že by přišly zazpívat a přednést básničku. To se, myslím, podařilo, navzájem se spolu baví a předávají si zkušenosti. Třeba u těch malých dětí je to podle mě naprosto přirozené, vůbec nevnímají, že je to nějaká stařenka, chodí k nám prostě jako domů,“ popsala Daniela Davidová.

Cena Ď se už osmnáct let uděluje za podporu kultury a charity v České republice. Vítězové krajských kol postupují do celostátního finále, které se uskuteční 7. června ve Stavovském divadle v Praze.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio