Vlachovo Březí přitahuje umělce, tvoří tu i malířka Helena Vanišová

3. listopad 2017

Uměleckou tvorbu Jihočeského kraje zastupuje v nové knize Po stopách současného českého umění výtvarnice Helena Vanišová. Rodačka z Vimperka prožila dětství ve Vlachově Březí na Prachaticku, kam se vrací do svého ateliéru.

„Obraz, o němž jsem si třeba myslela, že není tak výrazný, vyšel v přípravné fázi té knihy velice dobře. Několikrát jsme jednali a přeposílali si fotografie jednotlivých děl, až jsme se usnesli na třech obrazech, které se nám nejvíce líbily,“ vzpomíná na vznik knihy.

Helenu Vanišovou v publikaci prezentuje text Zátiší a krajinomalba. „To jsou hlavní motivy, kterými se zabývám se své výtvarné tvorbě,“ vysvětluje.

Atmosféra Vlachova Březí je z obrazové části patrná. „Je tam zastoupen jedním obrazem Svatý Duch, kaple Svatého Ducha a okolní krajina, ta špička, která stojí nad Březím,“ prozrazuje.

Helena Vanišová patří podle starosty města Lubomíra Dragouna k umělcům, kteří si Vlachovo Březí oblíbili. „Město určitě nějakým způsobem tyto umělce přitahuje a my jsme rádi, že můžeme tématy atmosférou, okolím jejich požadavky uspokojit,“ dodává.

autor: Václav Malina
Spustit audio