Vltavská vodní cesta stála miliardy, teď ale není celá splavná

26. červenec 2017

Jen necelé dva měsíce byla otevřená Vltavská vodní cesta z Českých Budějovic až na Orlík. Do splavnění středního toku řeky stát investoval miliardy, plány ale překazilo počasí. Kvůli dlouhému suchu museli vodohospodáři cestu zavřít.

Nedostatek vody je hlavně v úseku pod plavební komorou v Kořensku. Je to vidět na první pohled, koryto řeky je pod jezem poloprázdné, voda dosahuje zhruba jeden metr pod měřící lať, která odečítá výšku hladiny. Mimo provoz je kvůli tomu i zdejší plavební komora.

Vybudování Vltavské vodní cesty stálo dvě miliardy korun. Podle zástupce šéfa Ředitelství vodních cest Jana Bukovského ale byla splavná pouze 45 dnů. „Je to velká škoda, když první plavební sezónu mohli turisté využívat plavební cestu opravdu takto krátkou dobu. Bohužel letošní rok je hydrologicky mimořádně nepříznivý, a tím pádem Vltavská kaskáda musela pomáhat vylepšovat i průtok vody Prahou,“ uvedl.

Hladina Orlické přehrady je teď 1,3 metru pod minimem potřebným k bezpečné plavbě z Orlíka až do Českých Budějovic. Svézt turisty na této trase tak nemůže říční kapitán Kryštof Holub, který se svou lodí kotví v přístavu v Týně nad Vltavou. „Lodě se nemůžou dostat pod Kořenskem na Orlickou přehradu, takže je to omezené. Buď jsou lodě na Orlíku, nebo jsou tady v horní části mezi Týnem a Budějovicemi. Myslím, že pokud nějak extra nezaprší, letos už to ani splavné nebude,“ říká.

Jeho slova potvrzuje ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová, podle které nelze s jistotou říct, kdy bude Vltava znovu splavná v celém stokilometrovém úseku mezi Orlíkem a Českými Budějovicemi.

„To je čistě závislé na hydrologických poměrech, tedy na vývoji počasí. V tuto chvíli z Vltavské kaskády odtéká 40 metrů krychlových vody, což je sanační průtok z této kaskády, ale přitéká do ní pouze 25 metrů krychlových. Je tedy jasné, že zatím hladina stále klesá. Bude to záležet na vývoji počasí a na tom, kolik naprší srážek,“ doplnila.

Podle odborníků by vodním poměrům pomohlo prohloubit pod Kořenskem koryto řeky, čímž by se o metr zvýšila hloubka vody. Zatím ale není rozhodnuto, zda se tak stane.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio