Voják SS, Hannibal Lecter, nejšílenější úpravy lidského těla. Prachatické muzeum vystavuje masky

23. listopad 2015

Masku jako kulturní předmět, jako prostředek k zamaskování, k ochraně nebo změně identity ukazuje nová výstava v Prachaticích. Otevřelo ji Národní muzeum ve své pobočce - v Muzeu české loutky a cirkusu.

První návštěvníci se už seznamují se širokou škálou podob, typů a s funkcemi masek ve vzájemných kontrastech a souvislostech. „Nádherná je třeba maska jaguára, má i chloupky kolem obličeje, zuby. Naopak mě překvapila maska vojáka SS s krytem přes obličej,“ komentuje jedna z návštěvnic.

Podle Vojtěcha Poláčka, vedoucího divadelního oddělení Národního muzea, se jedná o maskovací přilbu s rouškou přes obličej, která sloužila ostřelovačům SS. „Na celém světě se jich údajně dochovalo jenom dvanáct. Je to tedy zřejmě exponát s nejvyšší hodnotou. Chtěli jsme vedle uměleckých nebo rituálních masek ukázat i maskování v těchto vojenských souvislostech,“ říká.

„Mezi maskami jsou i takové, které nemají nějakou historickou nebo estetickou hodnotu, ale doplňují téma, například erotická maska psa a pleťová maska,“ dodává spoluautorka výstavy Veronika Musilová Kyrianová.

Některé exponáty doplňují i nahrávky z rituálů, při nichž se masky nosí. Autoři připomínají také hudební kapely vystupující v maskách a filmy, například Mlčení jehňátek se slavnou maskou Hannibala Lectera.

„Mě zaujaly především rituální masky a filmový koutek, kde ukazují deset nejšílenější úprav lidského těla. Místy je to dost nechutné, ale zajímavé v tom, co lidi dokáží udělat,“ dodala další návštěvnice.

Pestrou škálu masek dotvářejí na zrcadlové ploše sami návštěvníci. Výstava v prachatickém Muzeu české loutky a cirkusu zůstane do poloviny února.

autor: Václav Malina
Spustit audio