Vojenští historici v Rakousku objevili ztracený letoun z bitvy nad Jindřichohradeckem

Vojenští historici objevili další letoun, který se zřítil po jedné z největších leteckých bitev druhé světové války nad naším územím. Přes půl století po něm pátrali v Čechách, nakonec jeho fragmenty našli v Rakousku. Letadlo objevili vojenští badatelé Ivo a Jiří Šaškovi z Prahy. Po 70 letech tak zbývá objevit už jen jediný stroj, který byl v srpnu 1944 při letecké bitvě nad Jindřichohradeckem sestřelen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojový letoun Luftwaffe Messerschmitt Me 262

Bojový letoun Luftwaffe Messerschmitt Me 262 | Foto: US Air Force

Řada lidí, kteří si leteckou bitvu nad Jindřichohradeckem pamatovali, byla přesvědčená, že se letoun zřítil do Krvavého rybníka u Člunku. Historiky v tom utvrzoval i nůž, který našli za trámem jedné stodoly a který patřil jednomu z členů posádky sestřeleného letadla.

„Z jeho vzpomínek víme, že vyskočil z letounu, dopadl poblíž většího rybníka a utíkal se schovat do lesa. Měl u sebe vystřelovací nůž a bál se, aby u něj Němci v případě zajetí ten nůž nenašli a nezastřelili ho, tak ho zabalil do plátna z padákoviny a schoval ho za trám této stodoly,“ shrnuje fakta, se kterými členové Klubu historie letectví až donedávna pracovali, Vladislav Burian.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh letounu Flak Shak 3, ztraceného po bitvě nad Jindřichohradeckem, zaujal reportérku Lucii Hochmanovou

Protože se ale ani po několika letech pátrání nepodařilo na dně Krvavého rybníka najít jedinou stopu po letadle, začali uvažovat nad tím, že stroj ještě nějakou dobu letěl a oblast svého zájmu rozšířili. Nakonec zamířili až do 90 kilometrů vzdáleného rakouského Kehrbachu.

„Nakonec se objevila jedna z rakouských pamětnic, která naprosto přesně došla na místo, kde letoun spadl. Člen její rodiny tam dokonce sesbíral fragmenty jakýchsi plechů, netuše, že jsou to fragmenty z letounu Flak Shak 3,“ přibližuje Burian.

A protože se podařilo na poli u Kehrbachu najít i štítky z letounu, je jasné, že dno Krvavého rybníka žádný stroj neskrývá. Sedmdesát let od konce války tak zbývá najít poslední sestřelenou německou stíhačku.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme