Volary sčítají škody po víkendovém krupobití, v Malontech opravují střechy

30. květen 2016

Jihočeské obce zasažené víkendovými bouřkami a krupobitím dál likvidují následky a začínají sčítat škody. Například Ve Volarech na Prachaticku zajišťují nejnutnější opravy ve dvou nejpostiženějších panelových domech. Posuzují také stav silnic a dalších budov.

„Prolité byty, rozbité střechy a podobně. Samozřejmě, že i soukromníci mají škod hodně, to se ale netýká městské pojistky. Momentálně zjišťujeme, jestli nejsou poničené střechy,“ popisuje starostka Volar Martina Pospíšilová.

Výši škod budou ve Volarech znát až po vyjádřeních likvidátorů pojišťoven. V sobotu dopadlo na město až 40 centimetrů krup.

Nejvíce bouřky poznamenaly obec Malonty na Českokrumlovsku. Zde lidé nyní především opravují poničené střechy svých domů. „Máme třeba ve dvou našich bytovkách rozbito 25 střešních oken. Jsou tam igelity a teď jede likvidátor pojišťovny. On musí posoudit, jestli se ta okna budou vyměňovat celá nebo jenom výplně,“ říká starosta Vladimír Malý.

V Malontech musí také opravit střechy na budovách školy, obecního úřadu, zdravotního střediska i vodárny v osadě Bělá. Další škody způsobilo páteční krupobití na soukromých objektech. Kroupy v průměru až šest centimetrů ubily také čápa a jeho dvě mláďata.

Vytopené domy a znečištěná požární nádrž a studně zůstaly také po přívalovém dešti v obci Smilovy Hory na Táborsku. Zde bouřky udeřily v sobotu.

Spustit audio