Všechny obory, které lze studovat na středních školách a učilištích, představují na výstavišti

23. listopad 2017

Střední školy a učiliště i nejvýznamnější regionální zaměstnavatelé na jednom místě. Na českobudějovickém výstavišti začal největší trh vzdělávání v Jihočeském kraji - výstava Vzdělání a řemeslo.

Je určena hlavně žákům základních škol, kteří si tu můžou vybrat svůj budoucí studijní obor. Přehlídka ale nabízí i několik celostátních středoškolských soutěží.

Hlavní část výstavy Vzdělání a řemeslo je v pavilonu T1, kde bylo už první den od rána pořádně rušno. Návštěvníci obcházeli stánky jednotlivých středních škol, vyzkoušet si mohli třeba správné servírování jídla v restauraci nebo výrobu šperků.

Pestrost oborů je podle místopředsedy představenstva výstaviště Zdeňka Volfa jedním z hlavních cílů veletrhu. „Máme tady 120 vystavovatelů a představují se všechny obory středního školství, které lze na území naší republiky studovat. Co se týče soutěží, tak asi nejzajímavější jsou soutěže kadeřníků, truhlářů a aranžérů,“ řekl.

V pavilonu R1 byla k vidění celostátní soutěž Truhlář roku 2017. Zúčastnil se jí i žák středního odborného učiliště z Lišova Jaroslav Tůma. „Vyrábíme malou židličku pro dětské domovy. Teď dělám dlaby a pak se vrhnu na čepy. Myslím, že zatím stíhám, ale uvidím, jak to dopadne,“ popsal.

Podstatnou součástí výstavy je také Veletrh fiktivních firem. Stánky tu má dohromady 16 družstev, které nabízejí kolemjdoucím své produkty. Kromě toho mohou navázat nové obchodní kontakty s ostatními fiktivními firmami.

„Máme fiktivní firmu, která se zabývá přešíváním oblečení, ze starého uděláme nové. Máme i katalogy, může to být na objednávku nebo přímo na firmě. Zatím je zájem docela dobrý,“ zmínila Nikola Staňková, která studuje střední obchodní školu v Husově ulici v Českých Budějovicích.

Vzdělání a řemeslo potrvá na výstavišti až do pátečního odpoledne. Ve čtvrtek například v pavilonu Z začne mistrovství České republiky mladých aranžérů AR Junior 2017.

autor: mvo
Spustit audio