Výstava v Domě umění ukazuje nové pojetí filmu Okno do dvora

6. březen 2018

Do výstavních prostor Domu umění v Českých Budějovicích se po delší době vrací zástupce malby. Na jihu Čech se vůbec poprvé představuje malíř a konceptuální umělec Daniel Pitín.

Expozice s názvem Broken Windows odkazuje především k Alfredu Hitchcockovi a nabízí i Pitínovo vlastní audiovizuální pojetí hollywoodského filmu Okno do dvora.

Filmové dílo se stalo předlohou pro sérii několika obrazů. Daniel Pitín jako zástupce současného malířství doslova vytrhává věci z původního scénáře a přenáší je do nových situací.

Jak sám říká, Hitchcockův film Okno do dvora ho fascinuje dlouhodobě. Hlavně proto, že má v sobě kromě detektivního žánru ještě několik dalších vrstev. „Jedna z těch vrstev je, že zkoumá určitou roli pozorovatele. Je to pasivní role, kdy je hlavní hrdina připoután k rámu okna. Ten může symbolizovat nejen okno do okna, ale i rám obrazu, rám televize nebo jiného média, která nás dneska obklopují,“ říká Daniel Pitín.

Hlavní část výstavy tvoří jedenáct obrazů, které pochází z nedávné doby. Aby Daniel Pitín zvýraznil jednotlivé části na svých plátnech, vedle barvy používá i papír, lepení, sádru a mnoho dalších materiálů.

„Oproti jiným médiím mě na malbě fascinuje, že má určité haptické kvality, má na sobě materiál. Zážitek, který z malby můžete mít, není jenom ten obraz samotný, ale když přijdete blíž, můžete si prohlížet strukturu obrazu,“ dodává.

Kromě malby Daniel Pitín pracuje i s filmem. Papírové kulisy, které mu sloužily jako modely k obrazům, zakomponoval do krátké videosekvence vyjmuté ze zmiňovaného Hitchcockova filmu Okno do dvora.

„Jsou to kartonové krabice, ve kterých jsou hrubě vyřezaná okna, ještě často politá barvami a pocákaná nějakým materiálem, který přináší ta špína ateliéru. Do toho je přenesen hollywoodský film Okno do dvora. Doufám, že se mi podařilo vytvořit nějaký jiný příběh, který částečně parazituje na originálním příběhu, ale vytváří úplně nový význam,“ popisuje.

Výstava Broken Windows Daniela Pitína v českobudějovickém Domě umění. Umělec pracuje se sekvencemi z filmu Okno do dvora

A právě přestupování mezi jednotlivými médii a jejich doplňování je podle kurátora výstavy Jana Kratochvila specifickou vlastností tvorby Daniela Pitína. „Jeho schopnost rozšířit informaci z dvojrozměrného plátna do pohyblivého obrazu nebo prostorové instalace přidává té práci neobyčejně bohatou další vrstvu,“ vysvětluje.

Výstava Daniela Pitína Broken Windows bude v Domě umění k vidění do 18. března.

autor: mvo
Spustit audio