Využili zmatku a unesli děti z centra ve Strakonicích, je na ně vydaný evropský zatykač

16. říjen 2017

Policie stále pátrá po desetiletém Davidovi a čtyřletém Leonardovi Lackóových. Z dětského centra v areálu strakonické nemocnice, kde žili z nařízení soudu, je v pátek unesli jejich rodiče.

Chlapce odvezli v zeleném Chrysleru Voyager se slovenskou registrační značkou. Na únosce je vydaný evropský zatýkací rozkaz.

Okna Dětského centra Jihočeského kraje ve strakonické nemocnici teď zdobí padající listí a draci, dostat se dovnitř ale není úplně jednoduché. Dveře jsou zamčené a návštěvníci musí zvonit na zvonek. Je to kvůli tomu, aby byly děti, které jsou vevnitř převážně z nařízení soudu, chráněné.

„Pokud soud určí, že nějaká osoba může konkrétní dítě navštěvovat, tak v přítomnosti sociální pracovnice přesně podle rozhodnutí soudu je to zabezpečeno,“ říká ředitel strakonické nemocnice a předseda představenstva dětského centra Tomáš Fiala.

Právě na takové návštěvě byli v pátek odpoledne rodiče Davida a Leonarda Lackóových. „Rodiče dětí Anita Lackóová a Branislav Sloboda využili v dětském centru zmatku a obě děti odvedli z místnosti, které jsou určené na povolené návštěvy,“ popisuje strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Zmatek v dětském centru podle ní nastal poté, co se ozval požární alarm. Co ho spustilo, teď policie vyšetřuje.

David Lackó (10 let) a Leonard Lackó (4 roky), po kterých pátrá policie

„Já bohužel jsem vázaný mlčenlivostí zákonem, takže k tomu případu nemohu sdělit vůbec žádné informace,“ reaguje ředitel centra Martin Karas.

„Až bude celá situace prošetřena a budou i nějaké výsledky, tak se jistě i s panem ředitelem sejdeme a budeme se domlouvat, zda bezpečnostní opatření jsou dostatečná,“ dodává ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

Poslední zprávu o unesených bratrech mají policisté ze soboty, kdy je svědci viděli v německém Freyungu. Podle mluvčího Jiřího Matznera jsou vítané jakékoliv informace k jejich pohybu, pobytu či plánům na lince 158.

Davidovi je 10 let, měří asi 140 cm, má hubenou postavu a plavé blond vlasy. Chlapec byl oblečen do žlutooranžového trička s dlouhým rukávem a modrých tepláků.

Leonardovi jsou 4 roky, má bledší pleť a velké výrazné oči. Naposledy byl oblečen do zeleného trička, modré mikiny s kapucí značky Adidas, kalhot a bot s Batmanem.

Hledaný otec Branislav Sloboda je 46 let starý a měří 180 až 185 cm. Matce Anitě Lackové je 36 let a měří asi 160 až 165 cm. Oba mají slovenskou státní příslušnost.

autor: hoch
Spustit audio