Vzácný objev z doby Karla IV. poprvé vystavuje muzeum ve Strakonicích

2. červen 2016

Dvě nové výstavy na hradě ve Strakonicích spojuje 700. výročí narození Karla IV. Ve čtvrtek 1. června je otevřelo Muzeum středního Pootaví. Zámecká galerie patří výtvarným pracím dětí, kapitulní síň hradu pak především vzácnému objevu z kostela svatého Vavřince v Kraselově.

„V zámecké galerii se ocitáme uprostřed kreseb výtvarného kroužku domu dětí a mládeže ve Strakonicích. Jsou tu nádherné kresby třeba Karlštejna, korunovačních klenotů, máme tady i Hoslovický mlýn, protože zrovna dvě listiny, které se k mlýnu váží, jsou podepsány Karlem IV.,“ říká ředitelka muzea Ivana Říhová.

Karel IV. Strakonicko nikdy nenavštívil, nicméně druhá stopa, kterou tady zanechal, se týká dnes už zříceniny hradu Helfenburk. „Karel IV. stál u založení ochranného hradu Helfenburk, který je ze šedesátých let 14. století,“ dodává Ivana Říhová.

Druhá výstava v kapitulní síni hradu ukazuje velký znovuobjevený poklad - ostatkovou truhlu z doby Karla IV., ve které sám otec vlasti převážel ostatky svatých do českých zemí. „Nejedná se o truhlu celou, ale o její bok, na kterém je patrné krásné původní gotické kování. Ještě tu ale navíc ve vitríně máme cennější fragmenty truhly,“ ukazuje etnografka Marie Kotlíková.

Na fragmentech mohou podle ní návštěvníci pozorovat stopy po původním kování, krásnou řezbu, takzvaný gotický plamének, i krásnou barvu.

Dalším unikátem výstavy je pískovcová socha Karla IV., kterou zapůjčil městys Lhenice.

autor: Václav Malina
Spustit audio