Waldorfské lyceum povolení nedostane. Obdobných škol je podle úředníků dost

18. květen 2016

Ministerstvo školství zamítlo vznik nové střední školy - waldorfského lycea v Českých Budějovicích. Podle úředníků je podobných škol dostatek, a to v podobě gymnázií, lyceí a obchodních akademií.

S tím ale lidé nesouhlasí, a tak pozvali úředníky a veřejnost v pondělí 17. května na společnou debatu i happening u radnice. „Je velká škoda, že tady ještě taková střední škola není,“ říká Bára Bednářová, která obě své děti přihlásila na waldorfskou základní školu. „Výuka mi tam připadá lépe přizpůsobená tomu, co je pak v životě čeká,“ vysvětluje.

Ministerstvo školství založení waldorfského lycea v Českých Budějovicích nepovolilo na doporučení kraje. Vysvětlit veřejnosti, proč kraj žádost nepodpořil, nikdo z pozvaných radních ani úředníků na debatu nepřišel.

Českému rozhlasu se ale podařilo získat vyjádření radního pro školství a kulturu Tomeše Vytisky. „Je samozřejmě zájem na tom, aby nově vznikaly jenom školy, které přináší nový obor výuky, nikoli aby se podporovala škola, která byť jiným způsobem učí to samé, co už dneska je na trhu bohatě saturováno. Je to dané prostě možnostmi financování,“ uvedl.

Za snahou založit soukromé waldorfské lyceum stojí Základní škola Waldorfská a ředitelka Milena Vlčková. Podle ní se lyceum waldorfského vzdělávání s gymnázii srovnávat nedá. „Jedná se o všeobecné vzdělávání, ale zároveň i o široké odborné vzdělávání. Studenti mají možnost intenzivně proniknout do oborů pedagogických, sociálních. Mají zeměměřický kurz, navštíví v rámci praxí podniky, ústavy sociální péče,“ vysvětlila.

V České republice už fungují čtyři waldorfská lycea, například v Praze nebo Semilech. O vznik dalších se snaží nejen na jihu Čech, ale také v Pardubicích a Brně.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio