Wortnerův dům ovládla psychedelie. Vystavují zde plakáty ze 60. a 70. let

30. duben 2015

Psychedelické hudební plakáty, obaly gramofonových desek a také časopisy a knihy ukazuje nová expozice Alšovy jihočeské galerie ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích. Celkem je zde k vidění tisíc předmětů z období 60. a 70. let minulého století.

Všechny exponáty pocházejí ze sbírky Zdenka Primuse. „Narodil jsem se do doby, která se projevovala především hudbou a dlouhými vlasy, poslouchal jsem vášnivě hudbu, chodil na koncerty. Když jsem po letech jel do USA navštívit kamaráda, zjistil jsem, že má doma ty psychedelické plakáty. Strašně se mi to líbilo a říkal jsem si, že to nikdo v Evropě nezná,“ říká.

Grafické ztvárnění plakátů podle něj narušuje zvyklost normálního čtení. „Každý, kdo uvidí plakát, se zastaví, zkoprněle u něj stojí, dokud neobjeví, co je tam vlastně napsáno. A pak přijde na koncert,“ komentuje Zdenek Primus.

Je potřeba, aby se člověk naučil takový typ plakátů číst. Mladí lidé, kteří tehdejší hudbu poslouchali, jim ale bez problémů rozuměli. „Nerozuměli tomu ale jejich rodiče, ty to štvalo,“ dodává Zdenek Primus s úsměvem.

Část expozice Psychedelia je ve sklepní místnosti, kde se zážitek umocňuje barevné blikající osvětlení. „Na těchto plakátech se pracuje s optickými klamy. Tím, že na ně svítí měnící se barvy, tak vždy jedna z barev na plakátu buď vystupuje, nebo naopak ustupuje do pozadí,“ vysvětluje kurátorka výstavy Petra Lexová.

V doprovodném programu nabízí Alšova jihočeská galerie promítání kultovních filmů, například Hard Day´s Night, Absolvent nebo Zvětšenina. Projekce začínají každý čtvrtek v 19 hodin. Podrobný program najdou zájemci na webových stránkách galerie.

autoři: Martin Pokorný , Andrea Poláková
Spustit audio