Z Centra ekologické výchovy Dřípatka v Prachaticích utíkají peníze okny

4. leden 2017

Centrum ekologické výchovy Dřípatka Prachatice propaguje ochranu životního prostředí a šetrné zacházení s přírodními zdroji. Samo ale sídlí v budově se značnými ekologickými ztrátami.

„Potřebujeme buď rekonstrukci, nebo nový objekt,“ zmiňuje dvě varianty řešení Petra Sandanyová, ředitelka základní školy, pod kterou prachatická Dřípatka patří.

„Opravdu je to znát, okna netěsní. To těsnění je tam nějaké hliníkové, vyžilé, tak jsme tam dávali gumové těsnění, ale to má samozřejmě také omezenou životnost, takže se to musí neustále řešit,“ popisuje Silvie Janošťáková, která vede výukové programy.

Navíc nejsou nezateplené střechy, stěny ani dveře. „Je to prostě na hraně životnosti,“ dodává Silvie Janošťáková.

Možnost přestěhovat Dřípatku do jedné z budov bývalého okresního výboru KSČ padá z ekonomických důvodů. „Nechali jsme si zpracovat studii, kolik by stála rekonstrukce obou těchto budov. Mysleli jsme si, že v jedné by sídlila právě Dřípatka a ve druhé knihovna. Došli jsme ale k částce mezi 80 a 120 miliony s naprosto minimální možností získání dotací. S možnostmi města je to téměř nereálné,“ říká starosta Prachatic Martin Malý.

Vedení města uvažuje o novém zázemí pro centrum Dřípatka v Kralově vile u nádraží. „To je jedno z míst, kde bychom o tom mohli uvažovat. Nicméně i tak si myslím, že tento dům bude pro potřeby Dřípatky malý,“ dodává starosta.

Potvrzuje to ředitelka Petra Sandanyová. „Pro nás by tento objet nebyl nejvhodnější, protože potřebujeme laboratoře, potřebujeme velké prostory, když se sejde víc než čtyřicet dětí, a to nám Kralova vila vůbec nenabízí,“ vysvětluje.

Stěhování Dřípatky se tedy v dohledné době nechystá. „Provozuschopné to je, nicméně už se snažíme avizovat, že je nutné přemýšlet a plánovat kroky dopředu, aby se s tou budovou začalo něco dělat,“ dodává Silvie Janošťáková.

Vedení školy, která zajišťuje provoz Dřípatky, proto shání aspoň dotace na opravu budovy.

autor: Václav Malina
Spustit audio