Z Hluboké míří na slavný turnaj do Wimbledonu vítěz z roku 1973 Jan Kodeš

27. červen 2016

V Londýně startuje další ročník tenisového Wimbledonu. Přímo u toho bude také vítěz turnaje z roku 1973 Jan Kodeš. Mezi nejslavnější tenisty současnosti se vydal z Hluboké nad Vltavou.

Jan Kodeš byl na Hluboké ve sportovním areálu Milana Vopičky, který je jeho švagrem. Jezdí sem tedy spíš za příbuzným než za tenisem. „V tomhle období, když začal tenis, je času málo. Byl jsem na Roland Garros a teď zase jedu do Wimbledonu,“ řekl.

Jan Kodeš se tak prakticky přímo z Hluboké vydal směr Londýn. Tedy do míst, kde v roce 1973 vyhrál slavný Wimbledon. Ve finále byl jeho soupeřem Rus Metreveli. Na travnatých londýnských dvorcích stál ale Jan Kodeš poprvé už jako osmnáctiletý mladík v roce 1964.

„Nyní jsem v komisi mezinárodní síně slávy, tak mám nějaké povinnosti. Čekají nás nějaké schůze, sejdeme se s bývalými vítězi. Pro mě to není tak daleko, horší to mají třeba Australané,“ komentoval.

Jan Kodeš vyhrál jednou Wimbledon, dvakrát Roland Garros v Paříži, dvakrát byl v New Yorku ve finále US Open. Ale na Australian Open podle dostupných pramenů nikdy nehrál. A na tenisový krut nevkročil ani v rámci programu setkání v Hluboké nad Vltavou. „Já mám nahráno docela dost a musím se šetřit. Zdravotně na tom nejsem tak, abych se mohl přepínat. Takže jsem tu spíš jako host, popovídám si s ostatními tenisty a podobně,“ vysvětlil.

A kdo podle tenisové legendy vyhraje Wimbledon 2016? „Nějaká překvapení mohou být, záleží na hráčích, v jakém jsou stavu. Ti kluci to také přehánění, jsou zranění, hrají s různými neduhy. Samozřejmě favoritem je Djokovič, o tom není sporu, ale překvapení může být,“ uvedl.

autor: kaj
Spustit audio