Z lanovky na Zadově spadl chlapec. Noc strávil v nemocnici

22. leden 2018

Chlapec, který v neděli odpoledne spadl z lanovky na šumavském Zadově, je podle lékařů v pořádku. Příčinami pádu se zabývá provozovatel skiareálu, policie ani Drážní inspekce teď případ nevyšetřují.

Už při příjezdu záchranářů byl osmiletý chlapec v péči horské služby a nejevil žádné známky poranění. „Byl převezen na traumacentrum do Českých Budějovic, aby se vyloučilo vnitřní poranění,“ říká mluvčí jihočeské záchranky Petra Kafková.

V nemocnici strávil chlapec noc na pondělí. „Chlapec, kterého jsme přijali do péče v souvislosti s pádem z lanovky, byl v pondělí propuštěný domů,“ uvedla mluvčí českobudějovické nemocnice Iva Nováková s tím, že chlapec je v pořádku.

Příčina nehody zatím není známá. Čtyřmístná sedačka, na které se chlapec vezl, byla podle vedoucího provozu skiareálu Petra Vondraše plně obsazená.

Nešťastná událost se odehrála mezi třetím a čtvrtým sloupem lanové dráhy v prostoru sjezdovky Kobyla u můstků. Malý lyžař měl štěstí, že za poslední týden napadlo až šedesát centimetrů čerstvého sněhu. Ten jeho pád ze zhruba osmimetrové výšky ztlumil.

Případ v tuto chvíli nevyšetřuje ani policie, ani Drážní inspekce, do jejíž kompetence provoz lanovek spadá. „Vlastní šetření provádí provozovatel dráhy. Nemám informace, že bychom zahajovali vlastní šetření v této věci, maximálně až potom, co bude vydáno vyhodnocení té mimořádné události,“ reagoval mluvčí Martin Drápal.

autoři: Václav Malina , Martin Pokorný
Spustit audio