Za kopírování platebních karet dostali tři cizinci tresty od 8 do 9,5 roku vězení

Českobudějovický krajský soud poslal tři cizince do vězení za kopírování platebních karet. Podle obžaloby instalovali do desítek bankomatů čtecí zařízení. S jeho pomocí získávali citlivé údaje a další členové mezinárodního gangu pak vyráběli falešné karty a vybírali peníze. Nejvyšší trest, 9,5 roku, si odnesl bulharský vůdce gangu. Jeho dva společníci z Rumunska dostali 8 a 8,5 roku. Šéf gangu se proti rozsudku odvolal, společníci si ponechali lhůtu na odvolání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Dnešní závěrečné líčení trvalo více než dvě hodiny. Soudce Michal Kubánek četl podrobně veškeré dokázané skutky a vynesení rozsudku a jeho zdůvodnění musely ještě tlumočnice překládat do bulharského a rumunského jazyka.

Skupina, která byla napojená na mezinárodní síť organizovaného zločinu, byla dobře organizovaná a dobře vybavená. Speciální čtecí zařízení a kamery instalovali její členové do bankomatů na jižní Moravě, především ve Velké Bíteši a v Brně, v jižních Čechách, hlavně v Českých Budějovicích a v Blatné, ale také v Plzeňském kraji nebo na Vysočině.

Všechny údaje potom skupina posílala do Bulharska, odkud putovaly do Mexika, do Indonésie nebo třeba na Taiwan. Tam z nich padělatelé vyrobili kopie karet a vybírali hotovost. Celková škoda nebyla nijak závratná, jednalo se přibližně o 130 tisíc korun.

Nebezpečnost skupiny je podle soudu v jejím napojení na mezinárodní síť. Soud považuje za prokázané, že do České republiky přijela skupina jen proto, aby kopírovala platební karty.

Na případ vlastně přišli policisté náhodou loni v létě. Jeden muž, který si šel vybrat peníze z bankomatu, si všiml, že se z bankomatu něco odlepilo. Zavolal okamžitě policii a kriminalisté začali po podezřelých pátrat.

Druhý den je dopadli v Táboře. Soud je pak vzal do vazby a ještě v době, kdy už byli za mřížemi, pokoušeli se na jiných kontinentech padělatelé vybírat hotovost.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme