Za navráceným obrazem patronky kláštera Zlatá Koruna přijely už tisíce lidí

3. září 2016

Návštěvnost kláštera Zlatá Koruna na Českokrumlovsku je letos přibližně o čtvrtinu vyšší než loni. Zavítalo sem už téměř dvacet tisíc lidí. Je to dané nejen proměnlivým počasím, ale hlavně navráceným obrazem Zlatokorunské madony, který je k vidění v opatské kapli.

„Obraz pochází z počátku 15. století, byl namalován mezi léty 1410 a 1420. Významná je nejen ta umělecká hodnota, ale také to, že Panna Maria byla vždycky patronkou cisterciáckého řádu,“ říká kastelánka Lenka Tondlová.

Tyto obrazy se označují jako zázračné nebo milostné. „Člověku, který se modlí v blízkosti takového obrazu, by měla být zprostředkována cesta právě k tomu, ke komu se modlí. Konkrétně tady tedy k Panně Marii,“ vysvětluje kastelánka.

Několikrát denně zajde ke Zlatokorunské madoně s návštěvníky průvodkyně Eliška Minářová. „Zajímá je hlavně, jak se sem obraz vrátil, kde byl, proč byl odvezen. Několikrát se také stalo, že lidé poklekli, protože přímo před obrazem je klekátko, a rozjímali,“ popisuje.

„Nejsme věřící, ale o tom obrazu jsme se dozvěděli, zaujalo nás to, tak jsme se přijeli podívat. Ten obraz je opravdu fantastický, nádherné barvy, moc se mi líbil,“ komentuje jeden z návštěvníků.

K obrazu Zlatokorunské madony se lidé podívají buď při běžných prohlídkách, nebo mohou přijít rozjímat každou neděli před bohoslužbou.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio