Za pouhou půlhodinu už odevzdávala v Budějovicích volební výsledky komise z Plavu

15. leden 2018

Výsledky prvního kola prezidentských voleb předávaly volební komise Českému statistickému úřadu na 427 místech v celé republice. To největší bylo ve sportovní hale v Českých Budějovicích.

Jako první dorazila volební komise z Plavu, a to už ve 14.28 hodin. „Nejdříve bude zaregistrována, potom přejde k pořizovacímu počítači, kde pořídíme, nebo převezmeme z flash disku zápis o výsledku voleb v příslušném okrsku. Zkontrolujeme a potom se výsledky předávají do zpracovatelského počítače, odkud se posílají do Prahy a za pár vteřin jsou přístupné na webu,“ popsal postup Jan Honner z Českého statistického úřadu.

Na ploše haly, kde jindy bojují volejbalisté a vystupují hudebníci, stálo dvanáct stolků s počítači a tiskárnami. „Přebírací místo v Českých Budějovicích je tak velké, že sem přijede 176 okrsků, z toho 90 ze samotného krajského města a 86 ze 64 okolních obcí,“ dodal Jan Honner.

Někdy musí pracovníci Českého statistického úřadu poslat komisi zpět do volební místnosti. „Vracíme je v případě, že tam mají skutečně podstatnou chybu, třeba když nesouhlasí počet hlasů pro jednotlivé kandidáty a celkový počet hlasů nebo zapomenou podepsat protokoly,“ řekl Jan Honner.

Zkušenost s tím má už i komise z Plavu. „Jednou jsme omylem přinesli jen poloviční dokumentaci a museli jsme zpátky. Od té doby se vždycky ptám čtyřikrát, jestli máme všechno,“ vzpomněla předsedkyně Veronika Rybolová.

Prvenství podle svých slov nečekala. „Tipovala jsem to tak do pátého místa. My vždycky trochu vnitřně soutěžíme, loni jsme byli asi sedmí a letos první. To je super, máme sehraný tým, a to se dobře pracuje,“ komentovala.

V Plavu žije 340 oprávněných voličů, svůj hlas odevzdalo 260 lidí. „Účast je osmdesát procent, chválíme a děkujeme na dálku,“ uzavřela Veronika Rybolová.

autor: hoch
Spustit audio