Zabarikádovat se a útočit vším, co je po ruce. Policie učí, co dělat při střelbě ve škole

19. říjen 2017

Jak ubránit třídu plnou dětí, když na chodbě řádí ozbrojený útočník? I takové věci učí policejní instruktoři zaměstnance škol. Ve spolupráci s Jihočeským krajem a záchranáři připravili policisté akční cvičení, které absolvují desítky různých škol.

Zažili ho už například na jedné střední škole v Táboře. Běžnou výuku ve třídě tu najednou přerušila střelba na chodbě. I když je jen cvičná se slepými náboji, rány jsou silné a tak blízko, že je všichni přítomní cítí až v břiše.

Učitel se jde podívat za dveře, ale hned je zavírá. Je třeba se zabarikádovat. Mrazivé ticho ukončuje po několika minutách policejní instruktor Jiří Stafa, který se žáky rozebírá situaci. Učí je například, že když útočník náhodou otevře dveře, za kterými se někdo skrývá, je třeba ho zahrnout smrští všeho, co je zrovna po ruce.

Pak ještě do třídy vtrhne dívka, která má namaskované krvavé zranění a chová se jako by byla v šoku. Jedná se o druhou modelovou situaci cvičení. Žáci a učitelé si při něm mají zopakovat i základy první pomoci.

Součástí je také bezpečnostní audit celé školy. „Auditor a další spolupracovníci projdou školu. Zjišťují, jaký je mechanismus vstupu, kdo je kontrolován a kdy, jak jsou přístupná okna a dveře, zda je pozemek nějak ohraničen, zda s něčím sousedí, jaký je pohyb cizích osob ve škole,“ vysvětluje policejní mluvčí Jiří Matzner.

S kolegy byl na akčním školení i ředitel táborské školy Marcel Gause. „Byl to takový hodně silný zážitek. I když jsme na to byli trochu připraveni, zaskočila mě ta intenzita a ten ohlušující lomoz. Tento nácvik je dobrý, ale stejně se asi na takovou situaci nedá stoprocentně připravit,“ komentoval.

Učitelé si ještě vyzkouší, jak školu bezpečně evakuovat, a co dělat, když je na prázdných chodbách školy překvapí další střelec.

Při akčním cvičení se žáci a učitelé učí, jak se chovat, když se ve škole objeví ozbrojený útočník
autor: Martin Pokorný
Spustit audio