Začíná Země živitelka. Mezi lákadla patří parní oračka Přemysl a kombajn rekordman

24. srpen 2017

Mezinárodní agrosalon Země živitelka zahájí ve čtvrtek dopoledne prezident Miloš Zeman. Na českobudějovickém výstavišti se představí 550 vystavovatelů zemědělské a lesnické techniky a potravinářství. Své zastoupení má 22 států Evropy, ale také Afrika, Asie a severní Amerika.

Příprava zemědělských strojů na českobudějovickém výstavišti zabrala týmům jednotlivých firem několik posledních dní. Doslova v lesku má své lesnické stroje Bořek Musil. „Snažíme se, aby to pěkně vypadalo. Přivezli jsme štípač, lesní naviják, vyvážečku, traktor i pily na dřevo,“ ukazuje.

Mezi hlavní lákadla letošní Země živitelky patří dva výjimečné stroje. „Je to nejvzácnější zemědělský historický unikát, který tady v České republice máme - parní oračka Přemysl z roku 1906. Naopak k nejmodernější zemědělské technice patří kombajn, který drží Guinessův rekord ve sklizni pšenice,“ říká obchodní ředitel výstaviště Václav Polan.

Kombajn rekordman s lištou dlouhou 14 metrů dokáže sklidit 800 tun pšenice za pouhých 8 hodin. Na českobudějovickém výstavišti bude k vidění hned za hlavní bránou.

Doprovodný program pamatuje na všechny příbuzné obory. „Bude tu program myslivců, rybářů, akce v Pivovarské zahradě. Letošní novinkou je bohatá nabídka pro děti. Mohou navštívit dětskou farmu a uplést si housku, upéct chleba, budou tam naučné stezky zemědělských oborů i hospodářských zvířat, skákací nafukovací kombajn,“ vyjmenovává Václav Polan.

V pátek bude v Pivovarské zahradě tradiční Den dechovky s Českým rozhlasem. Zahrají kapely Horalka z Domažlic, Úhlavanka z Klatov a jihočeští Babouci, moderuje Petr Kronika. Na jihočeské frekvenci 106,4 FM je možné poslouchat přímý přenos mezi 12. a 13. hodinou.

Den dechovky s Českým rozhlasem České Budějovice na výstavě Země Živitelka. Na snímku Babouci

Organizátoři pamatovali na všechny návštěvníky, kteří do Českých Budějovic přijedou vlastním autem. „Pro letošní ročník jsme rozšířili počet parkovacích ploch. Bude větší možnost parkovat v okolí areálu výstaviště a také jsme si od Povodí Vltavy pronajali náplavku u Dlouhého mostu, takže máme k dispozici o několik set parkovacích míst více než loni,“ upozorňuje ředitel výstaviště Leoš Kutner.

Navigační systém na oficiální parkoviště je vidět v ulicích na příjezdu z různých stran. A od čtvrtka je znovu průjezdná křižovatka ulic Husova a Strakonická na sídlišti Vltava.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio