Začínají tradiční Hudební slavnosti Emy Destinové

28. srpen 2017

Operní árie, symfonické básně nebo varhanní vystoupení. To vše nabídnou Hudební slavnosti Emy Destinové, které se v jižních Čechách uskuteční už po osmadvacáté. Vážná hudba zazní v kostelech, na zámku a také samozřejmě v koncertních síních. Festival začne v pondělí 28. srpna večer.

Letošní ročník slavností láká na jména, které se na festival vracejí pravidelně. Diváky čeká celkem devět koncertů na různých místech jižních Čech. Podobně jako loni i letos festival zahájí varhanní vystoupení.

Ve zlatokorunském klášterním kostele se představí přední český varhaník Jaroslav Tůma, a to v pondělí 28. srpna. „My jsme původně nevěděli, kolik budeme mít peněz, takže jsme tam nejdřív koncert nedělali. Až potom jsem se domluvil s panem Tůmou, že by to bylo úžasné. A myslím, že to úžasné určitě bude,“ říká ředitel festivalu Antonín Kazil.

Jedno z hlavních představení je na programu 6. září. Do Českých Budějovic přijede Symfonický orchestr Hlavního města Prahy FOK. Spolu s ním vystoupí řada sólistů a zazní skladby známých autorů. „Bude k slyšení Pražská symfonie od Wolfganga Amadea Mozarta, potom od téhož skladatele koncert pro flétnu, harfu a orchestr. Na harfu bude hrát Kateřina Englichová, která patří mezi špičku. Myslím, že to je velmi atraktivní program a hlavně nepamatuji, že by se to tady hrálo,“ dodává Antonín Kazil.

Závěrečný koncert festivalu 14. září k poctě Emy Destinové se letos nebude skládat pouze z operních árií. „Letos bude od Strausse symfonická báseň Don Juan a dále vystoupí německá sopranistka Netta Orr, která zazpívá árie a velmi atraktivní variace na Mozartovo téma,“ uzavírá ředitel.

Mezi další místa, kam letos zavítají Hudební slavnosti Emmy Destinové, patří třeba bývalý augustiniánský klášter v Borovanech. V pátek 8. září tam zazní nokturno v podání harfistky Ivany Dohnalové a sopranistky Magdaleny Kulhanové.

autor: mvo
Spustit audio