Zámek Dobrohoř léta chátral. Teď má nového majitele, který ho opravuje

5. květen 2015

Jako zanedbaný dům odsouzený k zániku znali v posledních letech lidé zámek Dobrohoř u Starého Města pod Landštejnem. To se ale změnilo s novými majiteli. Památka, jejíž původ sahá až do roku 1487, se opravuje.

Nový vlastník začal s rekonstrukcí a zároveň zve návštěvníky k prohlídkám. „Udělali jsme novou podlahu, podařilo se zachovat i část ze starých fošen, ale bohužel většina byla na vyhození. V některých místnostech je opravená omítka, dokončili jsme střechu na hlavním zámku a letos dále plánujeme opravu střechy na křídlech,“ vyjmenovává nový majitel Jan Mužák.

Aby přilákal turisty, začal již také pořádat výstavy. „V hlavním sále jsou díla Otto Plachta, což je akademický malíř, který žije částečně v Peru a částečně v Praze. Dále nám muzeum v Třešti zapůjčilo obrazy bývalých majitelů zámků, rodiny Sternbachů. Ofotili jsme si je a teď tu máme kopie vyvěšené,“ říká Jan Mužák.

V přízemí zámku je navíc k vidění výstava starých pohlednic z okolních obcí a na návštěvníky dokonce čeká i informační centrum.

Dobrohoř je pro zájemce otevřená v květnu o víkendech a od června denně v čase od 10 do 17 hodin.

autoři: hoch , Andrea Poláková
Spustit audio