Zámek Hluboká má novou trasu s hostinskými apartmány a sbírkou stříbra

18. říjen 2017

Na zámku Hluboká je nově k vidění schwarzenberský poklad. Lidé ho najdou na nové prohlídkové trase s názvem Hostinské apartmány. Ty využívala šlechta se služebnictvem hlavně v době podzimních honů. Expozice za více než 27 milionů korun vznikala devět let.

Její součástí je stříbrnice, v níž se nachází 120 stříbrných předmětů. „Jednou z nejcennějších částí sbírky jsou umělecká díla zlatnických mistrů z 16. a 17. století,“ říká kunsthistorička Zuzana Vaverková.

Nechybí typická ukázka picích nádob v renesanci - figura jelena. „Má snímací hlavu a byla to taková žertovná nádoba, která sloužila pro pobavení panstva. Kromě jelena se používaly figurky kanců, pštrosů, medvědů a podobně,“ popisuje Zuzana Vaverková.

Návštěvníci uvidí i takzvanou pannu v sukni, svatební pohár, ze kterého zároveň pili ženich a nevěsta, nebo mísy, do nichž jsou vsazené medaile. „Ty získali Schwarzenbergové v druhé polovině 19. století na hospodářských výstavách. Je tady krásná medaile za dobré chování a hledění koní,“ dodává kunsthistorička.

Kromě stříbrnice projdou návštěvníci na nové prohlídkové trase třemi apartmány. V jednom se například nachází unikátní sbírka tisků na látce. „Jsou to zvláštní látkové závěsy potištěné květovým ornamentálním dekorem a tento soubor indických tisků je v Evropě zatím největší,“ připomíná kunsthistorička Mája Havlová.

Nová prohlídková trasa Hostinské apartmány bude na zámku Hluboká letos otevřena ještě do 19. listopadu.

Nová prohlídková trasa na zámku Hluboká ukazuje hostinské apartmány a schwarzenberské stříbro
Spustit audio