Zámek v Nové Bystřici se na den otevřel návštěvníkům. Památka je na prodej

3. duben 2017

Lidé v Nové Bystřici si o víkendu mohli prohlédnout jinak nepřístupný zámek. Památka ze 13. století je dominantou města, přesto v současnosti chátrá. Město nemělo na údržbu peníze, a tak ho po roce 1989 prodalo soukromému majiteli. Teď je památka znovu na prodej.

Prohlídku umožnil návštěvníkům Jan Kyncl z jedné z realitních kanceláří, která zámek nabízí. Interiéry ukázal projektant oprav památek Jiří Dluhoš.

Někteří návštěvníci si zámek pamatují ještě v jeho původní podobě. „Tady byly tak krásné parkety. Úplně mám husí kůži, protože to bylo tak hezké, když jsme sem chodily jako děti, to jsme si připadaly jako princezny,“ vzpomínala Marie Niklová.

Jedním z nejzachovalejších míst na novobystřickém zámku je erbovní místnost. Její součástí jsou například korunované znaky. Jejich význam vysvětlil při prohlídce Vladislav Sotona. „Došlo k dohodě mezi majitelem bystřického panství a majitelem protějšího panství, že hranice bude nově vyznačena novými kameny. Na tomto úseku hranice bylo umístěno v jedné části devět nových kamenů a v druhé části jedenáct. A ten dvanáctý je pravděpodobně tento, proto je tam číslice dvanáct,“ řekl.

Zámek v Nové Bystřici si prohlédly asi dvě stovky návštěvníků. Jestli budou mít další možnost, záleží na současném nebo budoucím majiteli.

Běžně nepřístupný zámek v Nové Bystřici se na jeden den otevřel návštěvníkům. Památka v současnoti chátrá a je na prodej
Běžně nepřístupný zámek v Nové Bystřici se na jeden den otevřel návštěvníkům. Památka v současnoti chátrá a je na prodej
autor: hoch
Spustit audio