Zastřelených kormoránů přibývá. Jsou žádaným a dobře placeným úlovkem

11. leden 2016

Na Českobudějovicku se zvýšil počet zastřelených kormoránů. Rybáři za tuto škodnou dobře platí a investice je pro ně výhodná. Škody způsobené kormorány jdou totiž ročně do miliónů.

Ulovit kormorána není vůbec jednoduché. „Je velice ostražitý, a i když loví v hejnech, tak vždy několik jedinců sleduje okolí. Aby byl lov úspěšný, musí se lovec velice dobře krýt, plížit a maskovat,“ říká hospodář Rybářství Hluboká Pavel Vachta.

„Na jednom rybníce za Hlubokou jsem vždycky na lodi přejel do krytu a čekal. Vyžaduje to také trpělivost a dvě nebo tři hodiny stát, než přiletí na dostřel,“ popisuje myslivec Jiří Šenbauer.

Odstřelem kormoránů se dá slušně vydělat. „Za týden jsem nastřílel asi třicet kusů, za kus se platí tři stovky, takže nějaký výdělek to je. Mně ale nejde o peníze, ale o ten nádherný lov, zvlášť když se třeba podaří střelit z větší výšky. Mám s sebou pokaždé psa, ten úlovek přinese odevšad,“ dodává. Někteří lovci podle něj týdně zastřelí i padesát nebo šedesát ptáků.

Velkým problémem jsou teplé zimy, kormoráni neodlétají a zůstávají na svých stanovištích celý rok. Škody pak jdou podle zootechnika Rybářství Hluboká Aleše Kříže do milionů. „Ryba by měla v této době odpočívat, být v klidu, ale není, utíká. Tím pádem likviduje své energetické zásoby, ze kterých by měla přežít celou zimu, a stává se náchylnější k nemocem. Tím pro nás vznikají dvojité ztráty – co kormorán zlikviduje napřímo a druhotné ztráty úhynem ryb,“ vysvětluje.

O odstřel kormoránů je zájem nejen ze strany rybářů, ale i lovců. Rybářství Hluboká loni vykoupilo 1200 zastřelených ptáků, což je o čtvrtinu více než předcházející rok.

Čtěte také

Spustit audio