Zátarasy je nezastaví. Lidé v Křemži dál chodí do centra napůl zřícenou ulicí

17. srpen 2017

Docela čilý provoz pěších i cyklistů je v Křemži v ulici pod Jáníčkem. A to i přesto, že ulice je od května uzavřená a minulý týden se tu utrhla část opěrné zdi. Silnice se do poloviny své šířky propadla a sutiny zavalily chodník a schodiště pod svahem.

Místní si tudy ale dál krátí cestu. Například žena, která bydlí na konci propadlé ulice pod Jáníčkem, přes betonové zátarasy vede své kolo. Varování starosty Josefa Troupa ji neodradí. Obejít to může, ale není to jednoduché. „Ve vysokých botách po náhonu, jak říkal starosta, nebo z druhé strany, ale to je všechno rozbahněné a s vysokou trávou,“ říká.

Horší je situace pro lidi, kteří byli zvyklí tudy jezdit autem do Chlumu nebo do Brloha. Dnes si například objížďkou přes Holubov najedou několik kilometrů navíc. „Je to zadělané dva měsíce a ještě se ani nekoplo. Já jezdím pracovně do Německa, ti už by to dávno měli hotové,“ kritizuje pan Jindra z Chlumu.

Řešení havarijní situace potrvá ještě nejméně rok. Dobrou zprávou je, že jihočeská Správa a údržba silnic už má připravené projekty i povolení a příští týden vybere komise stavební firmu. „Zhruba před dvěma lety začala příprava této akce. Mezitím se vyřídilo stavební rozhodnutí a je vydáno stavební povolení,“ připomíná náměstek Vlastimil Zikmund.

Ke stavební akci za celkem 65 milionů korun se přidá i městys Křemže. „Uděláme novou kanalizaci, nový vodovod, nové veřejné osvětlení, nový chodník,“ dodává starosta. Práce by měly začít v září.

Ulice pod Jáníčkem v Křemži je už několik měsíců uzavřená, teď se tu navíc utrhla část opěrné zdi
autor: Martin Pokorný
Spustit audio