Zdevastované budovy v areálu kláštera ve Vyšším Brodě se konečně začnou opravovat

23. březen 2016

Až stovky milionů korun bude stát oprava hospodářských budov v areálu vyšebrodského kláštera. Řád cisterciáků je získal v restitucích teprve loni na podzim. Budovy ale chátrají už od 50. let, kdy klášter zavřeli komunisté.

Oprava pravděpodobně začne pivovarem, ve kterém se vařilo pivo již ve 14. století. „První zmínka o pivovaru byla kolem roku 1368. Vařilo se tady klášterní pivo, ale teď je budova takto zdevastovaná,“ ukazuje převor kláštera Justin Berka.

Jedná se však podle něj o krásné technické stavby, které se cisterciáci nyní pokusí zachránit, když mají konečně možnost. Pak by se mohlo dokonce znovu vařit pivo. „Nejdřív samozřejmě musíme ty budovy zachránit, ale co by tam pak mělo být jiného? Určitě se spojíme s někým, kdo by nám pomohl začít znovu vařit pivo,“ dodává Justin Berka.

Z pivovaru a dalších zanedbaných hospodářských budov musí ale nejprve zmizet hromada harampádí. „Za komunistů bydlelo v klášteře asi dvacet rodin, byl tu nehorázný bordel, olej na zemi, v létě nehorázný smrad. To se sice po revoluci uklidilo, ale budovy ještě víc zchátraly, protože se tu 25 let nic nedělalo,“ připomíná David Bolebruch, který v areálu pracuje jako zedník.

Vyšebrodský klášter se restituoval na dvě části, proto je nyní jedna část již vyhledávanou památkou a druhá zanedbaná. „V roce 1991 jsme dostali polovinu areálu s kostelem, lékárnou, administrativní budovou, prelaturou, to jsme už opravili. Druhou část se zdevastovaným pivovarem, mlýnem a hospodářskými budovami jsme ale získali až v říjnu 2015 a bohužel za těch 25 let nečinnosti to zchátralo,“ dodává Justin Berka.

Zdevastovaná budova pivovaru v areálu kláštera ve Vyšším Brodě
autor: Martin Pokorný
Spustit audio