Ženskou variantu Divadla Járy Cimrmana mají v Horním Bolíkově

24. duben 2017

V Horním Bolíkově na Jindřichohradecku hrají Cimrmanovy hry samé ženy. Soubor si říká Hildegarda a jeho představení jsou beznadějně vyprodaná. Mezi oblíbené hry jako Záskok řadí i vlastní tvorbu, humorem velmi blízkou cimrmanovským dílům.

„Stejně jako některé politické strany i náš soubor vznikl v hospodě. Vymysleli jsme, že bychom mohli hrát divadlo. Byly to samé dívky, tak nás napadlo, že když Cimrmana hrají samí chlapi, tak my budeme hrát Cimrmana v ženské verzi,“ říká režisér Antonín Tunkl, jediný muž u souboru.

O to, aby jeho divadelní soubor Hildegarda mohl hrát právě hry Divadla Járy Cimrmana, požádal samotného Zdeňka Svěráka. Souhlasná odpověď přišla během týdne.

„Teď jsou soubory dva, já tomu říkám starší žákyně a dorostenky. Starší právě hrají Cimrmanův Záskok a ta druhá část souboru je nastupující a hraje naši vlastní hru Hildegarda v Schönbrunnu,“ dodává Antonín Tunkl.

Hlavní role Hildegardy se ujala jedenáctiletá Adéla Říčánková. „Já už jsem zvyklá, divadlo hraju od druhé třídy, takže mi to nepřijde nijak těžké. Myslím, že nám tu kluci nechybí a máme nejlepšího režiséra,“ komentovala.

V Horním Bolíkově žije zhruba 120 obyvatel. Jeho první národní kamenné vesnické divadlo má vždy prodáno. Sál, který je určen přesně pro 120 diváků, bývá zaplněn do posledního místa.

autor: hoch
Spustit audio