Zimola končí jako jihočeský hejtman. Nechci být přítěží nové koalici, řekl

11. duben 2017

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) oznámil, že odstupuje z funkce. Oficiálně ji složí na nejbližším zastupitelstvu. Řekl to novinářům. Oznámil to den po rozpadu koalice v Jihočeském kraji. Dodal ale, že sociální demokracie zkusí domluvit vznik nové koalice - měly by ji tvořit kromě ČSSD hnutí Jihočeši 2012, koalice Pro Jižní Čechy a KDU-ČSL.

„Rozhodl jsem se tak, protože současná jihočeská politická situace vyžaduje jasné a opravdu chlapské řešení. Byl jsem v posledních týdnech vystaven opravdu enormnímu tlaku, kdy se vytahovaly třaskavé kauzy a vymyšlená kompromitující videa,“ řekl Zimola.

„Jako vítěz voleb chceme nabídnout dalším stranám spolupráci v koalici. Nechci být přítěží nově vznikající koalice. Chci se očistit a vyvrátit všechna obvinění ohledně chaty na Lipně a ukázat, kdo tahal za nitky a proč odstranil oblíbeného hejtmana,“ řekl Zimola na tiskové konferenci.

Čtěte také


Vyjádření premiéra Sobotky:
Odstoupení Zimoly bylo podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nezbytnou podmínkou pro to, aby sociální demokraté mohli jednat o nové koalici na jihu Čech, a zabránili tak spojení hnutí ANO a ODS. Sobotka v úterý novinářům také řekl, že koalici v regionu rozbilo hnutí ANO. To, že Zimola nebude znovu usilovat o křeslo hejtmana, podle něj vytvoří podmínky pro zamezení spolupráce ANO a občanských demokratů v kraji.

Uvedl, že se pokusí zabránit tomu, aby kraj vedla koalice sestavená hnutím ANO. Proto chce dát dohromady alianci ČSSD, koalice Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a hnutí Jihočeši 2012. Tento blok by měl 28 zastupitelů z 55. „Už jsme jednání zahájili a mám z něj dobrý pocit," řekl Zimola.

„Budeme-li mít možnost navrhnout někoho na hejtmana Jihočeského kraje za sociální demokracii, pak to bude moje současná náměstkyně, paní Ivana Stráská,“ řekl Zimola, kdo by mohl být jeho nástupcem.

„Odcházím unavený po dlouhých osmi letech práce pro Jihočeský kraj,“ oznámil na tiskové konferenci Zimola. „Těším se, že si teď odpočinu a naberu energii do dalších výzev.“

ANO nominovalo na hejtmanku náměstkyni Kozlovou

O nové koalici vyjednává také hnutí ANO. To podporuje jako kandidátku na hejtmanský post současnou první náměstkyni Lucii Kozlovou. „Moji kolegové z hnutí ANO mi tuto podporu vyjádřili,“ řekla Kozlová.

Nejbližší zasedání jihočeského zastupitelstva se koná 11. května. Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy však usilují o svolání mimořádného jednání. Tuto variantu podporuje i hnutí ANO. Pro svolání mimořádného jednání musí iniciativa předložit souhlas minimálně 19 zastupitelů. „Zatím jsem tuto žádost neobdržel," řekl dnes Zimola.

V kraji se v pondělí rozpadla koalice, dosud tvořená ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. ANO chce také hledat nové koaliční partnery a už v pondělí oslovilo ODS.

Spory kvůli odměnám a rekreačnímu domu

Hnutí ANO obvinilo minulý týden ČSSD z porušení koaliční smlouvy, když sociální demokraté opakovaně odmítli jednat o situaci ve společnosti Jihočeské nemocnice. ANO vadí, že představenstvo společnosti bere příliš velké platy. Například její šéf Martin Bláha bere ročně víc než sedm milionů korun.

Koaliční ČSSD, ANO a Jihočeši 2012 měly řešit fungování nemocnic až po provedení auditu ve firmě. ANO ale vadil plán, že by strany nevybraly auditora společně.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola z ČSSD už dříve řekl, že nevidí důvod, proč Bláhu z vedení společnosti odvolávat, když nemocnice prosperují.

Opoziční strany, tedy ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy, stejně jako hnutí ANO kritizují vysoké odměny pro Bláhu. K tomu tvrdí, že tak kraj vyvádí z nemocnic peníze. Argumentují tím, že Bláha nechá stavět na svém pozemku v Lipně nad Vltavou rekreační dům pro Zimolu a jeho náměstka Jaromíra Slívu. Zimola uvedl, že nijak nepochybil, že část peněz už Bláhovi uhradil a zbytek doplatí po kolaudaci domu.

autoři: sva , pj | zdroj: ČTK
Spustit audio