Život v nových chráněných bytech v Třeboni si ženy s mentálním postižením zamilovaly

30. duben 2016

Už přes čtvrt roku žijí úplně normálním životem. Chodí do práce, na nákup, samy si vaří a uklízí. Běžné činnosti, které pro většinu lidí představují spíš nudnou povinnost, si užívají. Ženy s mentálním postižením se do chráněných bytů v Třeboni přestěhovaly z ústavu v Pístině a vracet už by se nechtěly.

„Funguje to tady tak, že máme vždy takový plánovací víkend. Naplánují si, kdo bude v dalších dnech vařit, jaké budou dělat aktivity, rozdělují si úklid,“ popisuje Zuzana Černá, vedoucí domácností v chráněném bydlení v Třeboni.

„Když mám úklid, tak musím uklidit kuchyň, chodbu, schody, chodbu pod schody, musí se zametat, umýt koupelny. Baví mě to, je tu dobré bydlení,“ říká klientka Jitka. Ženy také v nových působištích chodí do práce.

„Musím říct, že všechny ty ženy získaly mnohem větší klid a pohodu. Jedna z nich například úplně změnila vizáž, předtím hodně žila uzavřeně, ale teď se zapojuje do aktivit a vyhledává společnost. Myslím, že spokojenost je velká, i když jim samozřejmě trochu chybí některá známá místa,“ dodává Zuzana Černá.

Kromě Třeboně našly ženy z domova v Pístině nové chráněné bydlení v Lomnici nad Lužnicí, Lišově a Jindřichově Hradci. Jihočeský kraj chce v transformaci sociálních služeb dále pokračovat.

Při vaření se ženy v chráněném bytě střídají
autor: hoch
Spustit audio