ZOO Hluboká poprvé odchovala dvě mláďata dudků chocholatých

1. září 2016

Chovatelský úspěch oslavuje ZOO Hluboká. Ošetřovatelům se tu poprvé v historii podařilo odchovat dvě mláďata dudků chocholatých. Ptačí pár hnízdil ve stanici pro handicapované živočichy Rozovy, kde měl větší klid.

Nově vylíhlé mládě pak ošetřovatelé vypustili do voliéry v zahradě na Hluboké. „Ještě odebíráme peříčka, abychom z DNA zjistili pohlaví. Byli bychom raději, kdyby to byla samička, protože máme jenom jednu,“ vysvětluje Radmila Čízková.

Pár dudků chocholatých hnízdil dvakrát. Pokaždé samice snesla sedm vajíček, ale z každého hnízdění zbylo pouze jedno mládě. „Bohužel při tom prvním hnízdění se samec dostal do toku, dvě mláďata zabil a podařilo se mi na poslední chvíli odebrat to poslední. Při druhém hnízdění se opět vylíhla tři mláďata, ale dvě z nějakého důvodu uhynula, tak jsme se rozhodli také zbylé mládě odebrat. A podařilo se obě dvě úspěšně odchovat,“ popisuje Petr Skála, ošetřovatel ze stanice pro handicapované živočichy Rozovy.

Právě on měl ptáčata na starosti a díky němu se dostala ze stanice až do zoo. „Dudkové jsou závislí na potravě, takže se musí třikrát až čtyřikrát denně na louku chytat hmyz, přebírat a krmit, aby měli rozmanitou pestrou stravu,“ říká.

Mláďata dudků chocholatých neskončí v expozici Český les, ale budou zařazena do chovného programu. Je také možné, že je nakonec ošetřovatelé vypustí zpět do volné přírody.

Spustit audio