Bázlivý pes je na převýchovu horší než agresor, říká Rudolf Desenský

6. říjen 2016

Převychovává problémové psy a radí jejich majitelům, jak se s nimi správně domluvit. Psí psycholog Rudolf Desenský žil dlouhá léta na Vysočině. V polovině letošního roku ale nečekaně přišla výpověď z nájmu a jeho novým domovem se stala Drhovle na Písecku.

„Prostředí je tu hezké, daleko od lidí, nikoho nerušíme a ani nikdo neruší nás, což je značka ideál pro ty psy, které tu mám,“ libuje si Rudolf Desenský.

Specializuje na velká a obří plemena. Jeho svěřenci jsou nejčastěji psi vážící od padesáti kilogramů výš, kterých se útulky bojí. Rudolf Desenský je ale napravuje a vrací zpátky do života. „Já tady pracuji s opravdu zlými psy, kteří poslali vlastní členy rodiny na ARO nebo na chirurgii,“ dodává psí psycholog.

Je známý především tím, že psy kouše a vrčí na ně. Dnes už prý ale tyto techniky používá jen výjimečně. „To je naprosto extrémní způsob komunikace se psem. Většina mých psů ani nepoznala, že něco takového umím. Nedá se to aplikovat na všechny, protože by se báli,“ popisuje Rudolf Desenský a důrazně nedoporučuje komukoliv něco podobného zkoušet.

Agrese u psů vychází podle něj z devadesáti procent ze strachu. Nejhorší domluva je prý se psy bázlivými. „Agresora mám pod kontrolou za pár odpolední, ale u bázlivého psa to trvá měsíce, někdy i roky,“ vysvětluje Rudolf Desenský.

Čtěte také

Vzpomíná i na svůj nejtěžší případ. Byla jím bázlivá fenka československého vlčáka. Trvalo dlouhé čtyři roky, než psímu psychologovi začala důvěřovat a pustila ho k sobě: „Když zjistila, že umím manipulovat se psy, tak si vytvořila ještě větší bariéru a trvalo dlouhou dobu, než jsem se jí dostal na kobylku.“

Každý pes potřebuje individuální přístup. Ten se liší také plemeno od plemene. Nejtěžší je podle Rudolfa Desenského domluva s takzvaně primitivními plemeny. „Jsou to například akita inu, středoasiaté, kavkazský ovčák, taková ta přírodnější plemena, která ještě uvažují hodně postaru,“ doplňuje psí psycholog.

A co si Rudolf Desenský myslí o výchovných pomůckách jako jsou elektrické nebo stahovací obojky? Jak tento psí psycholog vzpomíná na své začátky? Jaké nejhorší zranění mu pes způsobil? Odpovědi uslyšíte v pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.