Den veterinářky Lucie Míkové - rutinní případy, ale i operace prasklého kočičího oka

21. listopad 2016

Nevolnosti, kašel, zlomeniny, operace - tak vypadá běžný den zvěrolékaře. Pořad Máme rádi zvířata strávil několik hodin s veterinářkou Lucií Míkovou na Veterinární klinice Vltava v Českých Budějovicích. Byli jsme s mikrofonem u rutinních případů, ale i jedné složitější operace.

Nejvážnějším případem, kterým se zvěrolékařka v naší přítomnosti zabývala, bylo šedočerné kotě s nemocným okem. Do ordinace ho přinesli starší manželé. „Je souseda, on se o svá koťata moc nestará a my si všimli, že jedno z nich má bouli na oku. Bylo nám ho líto, tak jsme ho odchytili a přivezli sem,“ řekli.

Veterinářka Lucie Míková ale neměla dobrou zprávu. „S největší pravděpodobností kotě prodělalo zánět v oku a má ho prasklé. Nejlepší řešením by bylo dát celé oko pryč,“ stanovila diagnózu.

Nemocné kotě tak absolvovalo v anestezii zhruba patnáctiminutovou operaci, při které mu veterinářka poškozené oko odstranila. Pro laika vypadá vyjmutí oka doslova jako z hororu, nicméně podle Lucie Míkové pocítí kotě velkou úlevu. „Bolestivost po tomto operačním zákroku je určitě menší, než když tam zvíře mělo nemocné oko,“ vysvětlila.

Specializací Lucie Míkové je právě oftalmologie, tedy obor zabývající se okem a jeho nemocemi. Podobný zákrok by pro ni měl být rutinou. Jak ale sama podotýká, nikdy si nemůže být jistá výsledkem operace. „I když je to rutinní zákrok, tak vás vždycky může něco překvapit. Je tam riziko třeba anestezie, kterou zvíře nemusí přežít,“ dodává.

Možností, jak u psa nebo kočky chybějící oko nahradit, je více. Záleží i na finančních možnostech majitelů. „Do orbity, což je otvor po oku, se dává černá silikonová koule. Její cena se ale pohybuje mezi šesti až osmi tisíci,“ vypočítává Lucie Míková.

A jak dlouhá je rekonvalescence zvířete po operaci? Jak se se ztrátou oka kočka vypořádá? Jaké další případy Lucie Míková běžně řeší? Poslechněte si speciál pořadu Máme rádi zvířata natáčený přímo na Veterinární klinice Vltava v Českých Budějovicích.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio