I papoušci pracují jako terapeuti. Bez svého majitele ale umírají steskem

19. květen 2017

Ornitoterapie je v České republice ještě poměrně novým pojmem. Její průkopnicí je Romana Bočková z Českých Budějovic, která spolu se svojí opeřenou terapeutkou Klárou dělá radost dětem, dospělým i seniorům.

„Je to papoušek ara ararauna, osmiletá papouščí slečna, která od svého půlroku pracuje jako terapeut,“ doplňuje ke své společnici Romana Bočková.

Aby papoušci mohli k lidem, musí skládat zkoušky podobně jako například asistenční psi. „Nejdřív musí splnit povahové testy a pak se s nimi trénuje odolnost vůči rušivým elementům, například šustivým sáčkům a rychlejším pohybům,“ popisuje ornitoterapeutka.

Lidé často chtějí, aby Klára promluvila. To ale podle její majitelky není tak jednoduché. Mluvení je totiž výsadou jiných druhů. „Papoušci jako žakové a kakaduové opakují slova a jsou autentičtější než ary,“ vysvětluje. Klára umí napodobit jen některá slova a zvuky, co znamenají, ale prý pozná pouze její majitelka.

Vlastnit mluvícího barevného papouška je snem mnoha dětí. Rozhodnutí pořídit si ho domů ale rozhodně neberte na lehkou váhu. Je potřeba počítat s tím, že nás pták může přežít. „Papoušci se dožívají ve volné přírodě osmdesáti let. V podmínkách, které máme doma, je to až padesát let,“ připomíná Romana Bočková. Navíc pořízení papouška není levnou záležitostí, ve zverimexech tato zvířata stojí i kolem 30 tisíc korun.

Důležité je také uvědomit si, že papoušek není pes. Fixuje se pouze na jednoho majitele. Pokud o něj z jakéhokoliv důvodu přijde, umírá steskem. „Ve většině případů ti papoušci do roka až pěti let umírají na stesk, nepřijmou už nikoho jiného,“ upozorňuje ornitoterapeutka, která sama se svojí arou Klárou tráví 24 hodin denně.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio