I stříhání psů podléhá módě. Každou chvíli letí mezi pudly jiné bambulky

11. červenec 2017

Kosmetické úpravě srsti psů se věnuje Zuzana Holčapková, která má salon v Lišově. Všem majitelům doporučuje zvířata odmala zvykat na hřeben, fén i česání. „Čím dříve se to naučí, tím lépe budou potom snášet úpravy,“ říká.

První návštěvu psího salonu doporučuje mezi druhým a třetím měsícem věku zvířete. Je ale opravdu důležité vybrat dobrý salon. Dobrou nápovědou při výběru může být to, zda tu majiteli dovolí alespoň ze začátku sledovat samotné stříhání.

„Spousta salónů vůbec nechce, aby tam majitel byl, ale sama mám zkušenost, že majitel opravdu musí vidět, jak se stříhačka ke zvířeti chová. Není to sranda. Když má pes nějakou psychickou újmu z prvních stříhání, tak si to třeba už ponese celý život,“ zdůrazňuje.

Pokud máme doma psa vyšlechtěného plemene, který potřebuje pravidelné stříhání srsti, neměli bychom údržbu podcenit. „Je nutné česat a stříhat, ta srst samozřejmě nemůže růst donekonečna. Pokud zplstnatí, tak už hrozí kožní nemoci, srst se zapaří a začne to mokvat a opravdu pak už musíte k veterináři,“ připomíná Zuzana Holčapková.

Konkrétní střih někteří majitelé nechávají zcela na jejím uvážení, jiní berou v potaz to, kde se pes pohybuje, zda se jedná o zvíře výstavní, nebo jen domácí. „Většina lidí to chce hodně na krátko, aby údržba psa byla co nejsnazší. Psa ale nikdy neholím na kůži, protože to není dobré ze zdravotních důvodů, mohl by i v létě dostat úpal. Nějaká srst se opravdu musí nechat,“ říká.

Stříhání psů také podléhá módě. „Stříhá se podle trendů, je to vidět hlavně u pudlů. Tam je móda znát, každé tři až čtyři roky se začnou střihy měnit, vesty nebo bambule se dělají trochu jinak,“ popisuje.

Svůj smysl i má takzvané trimování neboli vytrhávání staré srsti, která se uvolňuje u určitých plemen, například teriérů. „Ta srst je mrtvá a je prostě třeba ji odstranit. Psům chlupy vadí, tak se drbou. Není to ale jednoduchá úprava, je to časově i fyzicky náročné, takže moc lidí to nedělá. Dneska už se trimují jen výstavní zvířata. Lidé, kteří mají psa pro radost, ho obvykle nechají jen ostříhat. Pokud se ale tato srst začne stříhat, tak se zkazí. Už není taková, jaká by měla být u toho plemene,“ upozorňuje Zuzana Holčapková.

Na závěr znovu zdůrazňuje, že údržbu psů by majitel neměl podcenit. Může svého zvířecího miláčka samozřejmě stříhat i sám doma, ale pokud si neví rady, vždy je lepší obrátit se na odborníka.

Spustit audio