Jak se žije s pěti kočkami v paneláku? Lidé se v takové domácnosti moc nevyspí

Vladimíra Novotná bydlí se svojí rodinou a pěti britskými kočkami v panelákovém bytě 3 + 1 v Českých Budějovicích. Kočičí plemeno, jehož historie sahá až do 19. století, se zabydlelo v této domácnosti před třemi lety.

Ani jedno zvíře nemá šedou srst typickou pro britské modré kočky. Jejich kožíšek je na první pohled zrzavý, žemlový a černohnědý. Kdybyste zbarvení chtěli správně pojmenovat, museli byste mluvit o červených, černé želvovinové a čokoládové želvovinové britské kočce.

„Všechno musí vidět, očichat, u všeho asistují, ať u psaní úkolů nebo u vaření,“ popisuje charakteristické chování Laguny, Kate, Alfy, Barčy a Sama Vladimíra Novotná.

„Když přijde někdo na návštěvu, tak kromě tříletého kocourka se všechny kočičky schází, kontrolují, kdo přišel a co si přinesl s sebou. Jejich den je rozdělený do dvouhodinových intervalů. Buď spí, nebo lítají po bytě jako stádo koní,“ vtipkuje na adresu chlupatých krasavic jejich chovatelka.

O britkách se tvrdí, že nelínají. Vladimíra pověru vyvrací. „Línají stejně jako ostatní zvířata. Nejhorší je to na jaře a taky na veterině, když se bojí. Ví, že je tam nečeká nic příjemného – injekce nebo prohlídka,“ říká.

Kočky mají v bytě spoustu oblíbených míst. Jedním z nich je krabice od sušenek, která stojí na okenním parapetu v kuchyni. Barče slouží jako útočiště, odpočívadlo i jako rozhledna.

Obývací pokoj rodiny Novotných se stal kočičí hernou a ložnicí zároveň. Hned u dveří stojí odpočívadlo s měkoučkými polštáři, boudou, škrabadlem a houpačkou. „Nejradši mají vysoký sloup, po kterém můžou šplhat a brousit si drápky. Velmi často se stane, že se tam dvě až tři najednou zavěsí z různých stran a sahají po sobě tlapkami,“ líčí Vladimíra Novotná.

V noci s oblibou zapínají robotický vysavač

Nejoblíbenější hračkou je ale poletující motýlek, kterého kočky rády loví. A to i v noci. Dokáží si hračku totiž samy zapnout. Vůbec jim nevadí, že probudí svoje lidské spolubydlící ze spaní. A proto v noci s oblibou zapínají i robotický vysavač.

Ale ani to Novotným nevadí. Britky mají v jejich bytě úplnou svobodu. „ Kočky nežijí u nás, ale my žijeme u svých koček,“ konstatuje jejich chovatelka.

Její manžel Radek nikdy neodolá pohledu kočičích jantarových očí a žadonícímu mňoukání. Vždycky má pro kočky připravenou nějakou dobrotu. „Hodně rády mají syrové maso, ale musí to být přemražené hovězí. My jim dáváme to nejlepší – svíčkovou. Sami máme potom sekanou,“ směje se. „My jim dáváme to nejlepší, protože ony nám dávají taky to nejlepší,“ uzavírá.

Spustit audio