Když psovi smrdí z tlamy, příčinou může být zánět v pysku. Pak je potřeba operace

Pokud váš pes nepříjemně zapáchá, nemusí to vždy znamenat, že se venku naparfémoval exkrementem nebo zbytky rozkládající se ryby. Za odérem se může skrývat i zdravotní problém.

Přesně to byl případ šestileté černé fenky anglického kokršpaněla Žanety, kterou do ordinace českobudějovické Veterinární kliniky Vltava přivedla Magda Zelinková. „Přišlo nám, že jí smrdí z pusy. Pak jsme si začali všímat pysku, mělo to takovou neobvyklou barvu, která se nám nezdála,“ popsala.

Podle veterinářky Lucie Míkové psům s přibývajícím věkem povoluje dolní pysk a vzniká vráska, ve které se vytváří zánět. „Pak je to hrozně zapáchající záležitost a ještě ke všemu to psovi velice vadí, protože zánět se tam neustále vrací,“ vysvětlila.

Nejlepším řešením je v tu chvíli operace. „Ložisko se musí oříznout a dáseň se sešije k sobě. V podstatě je to klasický lifting, jako se dělá u lidí. Tím pádem zmizí řasa, nebudou se tam množit bakterie a kvasinky a mělo by to přestat zapáchat,“ řekla.

Nejčastěji se podle ní problém objevuje u kokršpanělů, špringršpanělů a velššpringrů. „Ti psi si neustále otírají tlamu o koberec, o podložku a je to pro ně velice nepříjemné. Někteří majitelé to řeší hned, což je super, někteří to odkládají, ale většinou je ten zápach donutí k tomu, že se to musí chirurgicky vyřešit,“ dodala Lucie Míková.

Spustit audio